Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Sun05262024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Electricitate Stiri Electricitate Energie Electrica Transenergo a mutat creditele Millennium pe OTP şi le prelungeşte scadenţele

Transenergo a mutat creditele Millennium pe OTP şi le prelungeşte scadenţele

retele electrice

Milionarul Nelu Coman şi ceilalţi acţionari ai Transenergo au hotărât în noiembrie prelungirea creditelor luate de la Millennium Bank (bancă preluată de OTP), cu aprobarea prealabilă a OTP, indică un document al companiei, consultat de Energy Report.

Banii sunt destinaţi, în mare parte, finanţării activităţii curente.

Pentru unul dintre credite, în valoare de 12,1 milioane de lei, s-a aprobat în primă instanţă prelungirea cu doar 60 de zile precum şi prelungirea cu noi perioade, dacă va fi cazul, cu aprobarea prealabilă a OTP. Anul trecut, Transenergo şi-a majorat facilitatea de credit de mai sus de la 11 milioane de lei cât se vroia a fi creditul în primă fază.

Pentru al doilea, care este de fapt un plafon de emitere scrisori de garanţie şi acreditive de 4,1 milioane de lei, s-a hotărât prelungirea cu 12 luni precum şi prelungirea cu noi perioade, dacă va fi cazul, cu aprobarea prealabilă a OTP.

Transenergo este activă pe mai toate segmentele energetice, de la producţie de energie (din microhidrocentrale sau panouri solare) la trading, de la furnizare de energie sau gaze naturale la productia de curent prin procesarea cărbunelui.

Pe segmentul microhidro, Transenergo are în prezent ansamblul microhidrocentralelor Topolog cu cinci microhidrocentrale cumpărate de la Energy Holding, fiecare microhidrocentrală fiind echipată cu cate două grupuri de producere a energiei electrice. Puterea totală instalată a acestora este de 5,95 MW. Microhidrocentralele sunt amplasate în judeţul Argeş, aproape de Curtea de Argeş, a Barajul Vidraru şi Vârful Negoiu şi au fost construite intre anii 1985 si 2003.

Ca grup, Transenergo a avut anul trecut afaceri de circa 817 milioane de lei cu un profit net de aproximativ 13 milioane de lei.

Transenergo este controlată de Rada Coman, care deţine 82,01%. Soţul acesteia, milionarul Nelu Coman, directorul Transenergo, are o participaţie de 5,88% iar 12,11% din acţiuni sunt deţinute de Iosif Brăzdău.

Să amintim şi că după cumpărarea celor cinci microhidrocentrale de la Hidroelectrica în anul 2004, Energy Holding a lăsat să se înţeleagă că sunt foarte profitabile şi că îşi va extinde capacitatea de producere proprie a energiei. Se pare însă că profiturile companiei au fost de fapt tot mai mari şi ca urmare a vestitelor contracte păguboase pentru Hidroelectrica.

Întâmplător sau nu, la niciun an de la deconectarea de la contractele de curent ieftin al Hidroelectrica, deţinerea microhidrocentralelor foarte profitabile nu mai părea o afacere, astfel că Energy Holding le-a vândut în anul 2013 către Transenergo Microhidro. Pe de altă parte, Transenergo nu era nici în anii trecuţi o firmă oarecare, fiind frecvent declarată câştigătoare când a fost vorba de furnizarea de energie pentru RATB.

Tag Cloud