Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu04182024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Electricitate Stiri Electricitate Energie Electrica O companie din imperiul ICPE intră în insolvenţă şi scapă de executare silită

O companie din imperiul ICPE intră în insolvenţă şi scapă de executare silită

microhidro

 Compania ICPE Electrocond Technologies, controlată de omul de afaceri Mihai Prundianu, a intrat în insolvenţă pentru că a plătit avansul pentru curentul de la un furnizor fără a primi nimic, indică documentele administratorului judiciar, consultate de Energy Report.

Cei care au de recuperat bani de la companie se pot înscrie la masa credală până în 2 februarie.

Prundianu este printre oamenii de afaceri pe care presa i-a catalogat frecvent drept unul dintre „băieţii deştepti” din energie, pentru că ar fi cumpărat ieftin curent de la Hidroelectrica pentru ca apoi să-l vândă scump la Electrica.

Scurt istoric

În anul 1992 s-au desprins din Icpe opt secţii care devin apoi societăţi comerciale şi anume: Icpe-Actel, Icpe-Saerp, Icpe-Electrostatica, Icpe-Ecoenerg, Icpe-ME, Icpe-Electrocond Technologies, Icpe-Trafil Iaşi şi Eurotest.

ICPE Electrocond Technologies a fost înfiinţată în anul 1992, la început fiind companie cu capital de stat iar din anul 1997 cu capital privat românesc. Asociaţii sunt Mihai Prundianu (95,73%), Vasile Dumitraşcu (1,5%) şi alţii. Prundianu este şi administrator şi preşedinte al Consiliului de Administraţie.

Din anul 2005, compania este şi furnizor de energie electrică.

În mai 2009, compania a concesionat pe 49 de ani un teren în localitatea gorjeană Schela pentru amenajarea hidroelectrică a pârâului Şuşiţa.

În anul 2012, compania a investit şi în energie regenerabilă, construind o hidrocentrală în judeţul Sibiu. La acestea se adaugă şi licenţa de furnizor de gaze naturale.  

Pentru microhidrocentrala de 2,2 MW de la Sibiu, administratorul judiciar Elva Cont aminteşte că s-a obţinut un credit de investiţii de aproape 5 milioane de euro precum şi fonduri nerambursabile de circa 12,4 milioane de lei.

La începutul anului trecut, compania a hotărât să ia 5 milioane de euro de la CEC pentru a refinanţa creditele mai vechi distinate microhidrocentralei din Sibiu. A fost vorba atunci de împrumuturi de la BCR pentru credite având o structură de finanţare de 3,55 milioane euro credit de investiţii de la BEI, 900.990 euro de la CEC şi alţi 663.000 de euro de la CEC.

Pentru garantarea refinaţării şi, în plus, a unui acord de garanţie de 2 milioane de lei tot de la CEC, ICPE Electrocond a pus la bătaie mai multe garanţii, printre care microhidrocentrala de la Sadu, clădirea de birouri de pe Splaiul Unirii a companiei şi un teren de 2,5 ha situat aproape de aeroportul Otopeni.

În toamna trecută, ICPE Electrocond, asociatul unic al Chemp Sadu, a decis să majoreze capitalul social al operatorului microhidrocentralei sibiene cu peste 4,5 milioane de lei.

Cauza insolvenţei

Ca furnizor de energie electrică, ICPE a încheiat în anul 2011 un contract cu KBS Threenergyes pentru a primi curent de la aceştia din urmă. Astfel, compania controlată de Prundianu a plătit un avans de 2,2 milioane de lei. Mai mult decât atât, bazându-se pe promisiunea livrării de curent, ICPE a încheiat mai departe un contract de furnizare energie electrică cu Tinmar Ind şi cu Transenergo SA.

Problema e că energia electrică de la Threenergyes nu a mai venit iar ICPE nu şi-a mai putut îndeplini obligaţiile faţă de Tinmar Ind şi Transenergo. Acestea din urmă au acţionat în judecată ICPE-ul. Rezultatul e că firma lui Prundianu ar avea de dat celor două companii, potrivit deciziei Instanţei, 4,1 milioane de lei, din care le-a plătit doar puţin peste 800.000 de lei.

Mai rău, împotriva ICPE s-a început şi procedura executării silite.  Aşa se face că ICPE a cerut insolvenţa, la finele anului tecut, urmărind în primă instanţă continuarea perioadei de observaţie  şi apoi reorganizarea judiciară.

 

Tag Cloud