Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri04192024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Energie Regenerabila Stiri Energie Regenerabila Energie Hidro si Geotermala Un “băiat deştept”, finanţat cu 5 mil. euro de CEC

Un “băiat deştept”, finanţat cu 5 mil. euro de CEC

microhidrocentrala 3

 

Un important om de afaceri bucureştean, pe care presa l-a catalogat frecvent drept unul dintre „băieţii deştepti” din energie, pentru că ar fi cumpărat ieftin curent de la Hidroelectrica şi apoi îl vindea scump la Electrica, ia peste 5 milioane de euro de la CEC pentru a refinanţa credite mai vechi distinate microhidrocentralei de la Sadu din Sibiu.

Creditele sunt destinate Institutului de Cercetare şi Producţie în Electrotehnică Electrocond, dezvoltatorul microhidrocentralei, indică o hotărâre a ICPE Electrocond, consultată de Energy Report.

Firma are un nume fără prea mare legătură cu activitatea de comercializare energie pe care o desfăşoară de câţiva ani buni, asta pentru că la începutul anilor ’90 s-a desprins din vechiul ICPE. Omul de afaceri în cauză este Mihai Prundianu, care controlează firma de mai sus.

Microhidrocentrala are prevăzută o capacitate de 2,2 MW iar licitaţia de construcţie a  acesteia a fost câştigată la începutul anului 2011 de Romenergo.

Pentru această microhidrocentrală, ICPE Electrocond a solicitat în primă instanţă fonduri europene, pentru ca apoi să o finanţeze cu credite bancare.

Prundianu a apelat astfel la ajutorul BCR pentru credite având o structură de finanţare de 3,55 milioane euro credit de investiţii de la BEI, 900.990 euro de la CEC şi alţi 663.000 de euro de la CEC.

Pentru garantarea actualei refinaţări şi, în plus, a unui acord de garanţie de 2 milioane de lei tot de la CEC, ICPE Electrocond a pus la bătaie mai multe garanţii, printre care microhidrocentrala de la Sadu, clădirea de birouri de pe Splaiul Unirii a companiei şi un teren de 2,5 ha situat aproape de aeroportul Otopeni.

 

Tag Cloud