Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Sun07142024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Filme Recenzii Filme Filme cu Petrol VIDEO: Reality-show-rile despre petrol și gaze au răsarit ca ciupercile după ploaie în urma noului boom nord-american al hidrocarburilor

VIDEO: Reality-show-rile despre petrol și gaze au răsarit ca ciupercile după ploaie în urma noului boom nord-american al hidrocarburilor

Reality-Show-uri petrol si gaze

O nouă goană după aur se află în plină desfășurare de câțiva ani în Statele Unite și Canada, dar de data asta este vorba de aurul negru al țițeiului și de cel incolor și volatil al gazelor naturale. Dezvoltarea, perfecționarea și mai ales ieftinirea celor mai noi tehnici de explorare și exploatare a hidrocarburilor, cum ar fi fracturarea hidraulică și forajul orizontal, au făcut rentabilă producția de petrol și gaze din zăcăminte care, până nu demult, ar fi fost considerate fie pe cale de epuizare, fie prea complicat și scump de valorificat, din cauza adâncimii și a condițiilor geologice sinuoase.

America de Nord cunoaște, astfel, o nouă isterie a petrolului și gazelor. Se extrag hidrocarburi din șisturi și nisipuri bituminoase. Se forează la mare adâncime, din deșerturi până în zonele ghețurilor eterne. Peste tot răsar noi sonde. Autostrăzile și șoselele se umplu de tiruri și cisterne.

Odată cu avântul industriei extractive, apar oportunitățile, dar și problemele. Unii se îmbogățesc direct din resursele scoase din pământ, altora le prosperă afacerile în localitățile de pe lângă câmpurile de extracție. Unii își găsesc joburi când nici nu mai sperau, alții deplâng problemele de mediu, suferințele agriculturii și dispariția traiului liniștit – câteva dintre efectele colaterale ale boom-ului petrolier. Subiectul este mană cerească pentru televiziuni.

În consecință, s-au înmulțit reality-show-urile despre extracția de petrol și gaze, cu amestecul lor de autenticitate și regie. Unele scot în evidență condițiile dure în care muncesc cei din industrie, altele ni-i prezintă pe proprietarii de terenuri care s-au îmbogățit sau ar vrea să se îmbogățească de pe urma hidrocarburilor de sub pământul din curtea din spatele casei. Nu lipsesc traderii și alți intermediari, nici patronii de baruri și săli de striptease, alături de fermieri Amish, maniaci care „prospectează” după petrol cu metode și instrumente băbești (inclusiv cu cocoși vii!) și roughnecks bătăuși.  

Nu în ultimul rând, poate surprinzător într-un sector economic despre care funcționează prejudecata că ar fi machist, misogin, rezervat exclusiv bărbaților, noul boom american al hidrocarburilor se dovedește a fi o mare șansă pentru femei. 

„Backyard Oil”

Printre cele mai noi seriale de pe Discovery Channel. Primul episod a fost difuzat pe 23 aprilie 2013. Prezintă viața de zi cu zi a unor rednecks obsedați de petrol din Kentucky, în zona central sud-estică a Statelor Unite.

Explorări complexe, prospecțiuni costisitoare? Nu întâlnești așa ceva în Backyard Oil. Oamenii de aici pariază că vor găsi petrol pe propriile lor pământuri. Unii au făcut-o deja, de mai multe ori, alții încă speră. „Testează” subteranul de la suprafață, cu niște bețe bizare de lemn sau metal, sau ies chiar cu cocoși pe câmp, pe care îi pun să „ia urma” țițeiului.

Iar unii chiar au reușit în acest pariu extrem de riscant, care în limbajul lor se numește wildcat drilling. Expresie care înseamnă să forezi sonde „la ghici”, fără să ai câtuși de puțin certitudinea că vei găsi ceva petrol și că îți vei recupera investiția.

Este cazul unuia dintre personajele principale, John Rascal. Fost miner, s-a mutat cu întreaga familie din West Virginia în Kentucky, și, cu ultimii bani rămași (câteva mii de dolari), a cumpărat o bucată de pământ, pe care a forat o sondă. Și a dat lovitura.

Alt personaj, Travis Coomer, nu-și iartă nici acum că i-a vândut lui Rascal acel teren, despre care credea că nu face doi bani. În rest, nu se plânge. Autodidactul absolut, Coomer face totul cu propriile mâini. A dat 40.000 de dolari pe un echipament vechi de foraj și l-a recondiționat pe tot singur, piesă cu piesă. Sonda din spatele curții lui extrage acum 100 de barili de țiței pe zi, care îi aduc cam 4 milioane de dolari pe an.

Oameni ca Rascal și Coomer sunt bogați după toate criteriile imaginabile, dar e ultimul lucru la care te-ai gândi dacă te-ai uita la ei fără să le cunoști povestea. Sunt obsedați de petrol și bani, dar e vorba de fapt mai mult de provocare, adrenalină și tradiție. Nu și-au construit vile scumpe, nu s-au mutat la oraș, se îmbracă ca niște sărăntoci. Și muncesc ca disperații. 

Și se țin toată ziua de glume. Una din expresiile lor preferate este drinking somebody’s milkshake, care înseamnă să „aspiri” (din greșeală sau, mai rău, intenționat) cu sonda ta petrol din zăcământul de sub terenul unui vecin. În multe momente, serialul pare o comedie făcută pentru a le permite orășenilor „emancipați” să râdă de țăranii „înapoiați”. Dar țăranii râd la urmă și râd cel mai bine, cu banii în buzunar. Vorba ceea: They’re laughing all the way to the bank.

„Bayou Billionaires”

Serialul a debutat în 2011 și este o producție a postului american Country Music Television (CMT). A trecut deja de episodul 200. Prezintă viața de zi cu zi a familiei Dowden, din statul american Louisiana.

O familie obișnuită, relativ prosperă, fără nimic spectaculos, deținătoare a unei mici companii de construcții. Până într-o zi, când o mică firmă din Texas, Exco, a venit la ei să le propună să instaleze o sondă de explorare pe pământul lor, în căutare de gaze de șist.

Explorarea s-a dovedit fructuoasă, iar în prezent sunt instalate patru sonde de exploatare gaze de șist pe proprietatea familiei. Producția extrasă le aduce redevențe de circa 40.000 de dolari pe lună. Zăcămintele de acolo au o durată de viață estimată de 16 până la 20 de ani, iar sumele încasate ca redevențe de proprietari ar putea crește exponențial în timp. Momentan, prețurile internaționale la gaze naturale sunt la minimul ultimilor 10 ani.

Cu banii câștigați, și-au cumpărat un nou camion, un jeep și jet-ski-uri pentru copii. Și-au făcut piscină. Și-au cumpărat cai. Au ajuns să aibă 60 de câini. În rest, nu și-au schimbat prea mult modul de viață (cu excepția câtorva călătorii în străinătate la care visau mai demult) și continuă să muncească la fel ca înainte la vechiul business din construcții.

Alți proprietari de terenuri din regiune au ajuns să regrete că au permis exploatarea gazelor de șist pe pământurile lor. Au fost cazuri de contaminare a apei, unele compresoare fac foarte mult zgomot, iar fumul de la sonde este apăsător.

Cei din familia Dowden susțin însă că la ei nu e nici o problemă. „Compania care forează la noi este foarte atentă cu tot ceea ce ține de comunitate. Au tehnologii sigure și curate”, spun ei.

„Licence To Drill”

Producție a Discovery Channel Canada, serialul urmărește activitatea a două echipe de foraj la exploatări de petrol gaze naturale din nordul Canadei. Filmările au avut loc în iarna anului 2008.

Serialul prezintă munca și interacțiunile de zi cu zi ale membrilor celor două echipe, în cele mai dure condiții climatice. Pe lângă cadre de tip reality-show, serialul conține și interviuri mai formale cu membrii echipelor și cu managementul companiilor pentru care aceștia lucrează.

Există și o voce narativă, asigurată de actorul canadian Adrian Burhop.

Fiecare dintre cele două sezoane de până acum ale serialului debutează cu o introducere a naratorului. Cea de la primul sezon sună în felul următor:

„În iarna nemiloasă a nordului Canadei, unde soarele nu strălucește decât câteva ore pe zi și pe un ger de crapă pietrele, două companii riscă totul pentru a fora la adâncimi de mii de metri în scoarța Pământului, în căutare de petrol și gaze naturale. În fiecare zi, oamenii și echipamentele cu care aceștia lucrează sunt solicitați până la limita rezistenței. Acest job nu e pentru oricine, însâ câtă vreme miliarde de dolari rămân încuiate în adâncuri, nimic nu îi va opri”.

„Boomtown Girls”

În primăvara anului trecut, compania Lucky Dog Filmworks a elaborat un proiect de reality-show despre boom-ul petrolier din statul american Dakota de Nord. Au filmat deja un trailer de circa patru minute, uploadat pe YouTube, și se află încă în discuții cu câteva stații naționale de televiziune pentru demararea producției și difuzării serialului.

Show-ul își propune să privească nebunia boom-ului petrolier din Dakota de Nord prin ochii a cinci surori din orășelul Williston. Un orășel care și-a văzut viața liniștită și monotonă dată cu totul peste cap de isteria petrolieră, care a adus numeroase oportunități, dar și probleme pe măsură, cum ar fi agravarea criminalității sau penuria de locuințe. Asta după ce extrem de mulți oameni noi au venit în oraș din diferite alte regiuni, odată cu avântul industriei extractive.

Kenderl, cea mai mare dintre surori lucrează la o exploatare petrolieră, unde și-a întâlnit de altfel și soțul. În timp, au ajuns chiar să dețină o parte din capitalul companiei unde muncesc amândoi.

Următoarea, LeAnna, mamă singură, conduce un imens camion aparținând unei firme de salubritate. Își ia copilul mic cu ea la muncă. A treia, Kelsey, lucrează ziua ca auxiliar la o o companie de extracție ce practică fracturarea hidraulică și noaptea ca barman, iar a patra, Terrie, este sudor. Heather, cea mai mică, este tot șofer de camion de salubritate. 

„Vorbesc doar în numele meu, dar am vrut să împărtășesc punctul de vedere al unei femei care muncește în Williston, într-o societate dominată de bărbați. Îmi place munca la bar, dar atunci când unii clienți se plâng de cât de grea e viața aici le amintesc că gara e peste drum. Ușa e acolo, trenul e acolo, pleacă dacă nu-ți place”, spune Kelsey.

„Black Gold”

Cel mai vechi și cel mai celebru serial cu petroliști, ajuns deja la sezonul 6. Este produs de postul american de televiziune truTV și mai este difuzat pe TNT, în versiune HD, precum și pe Channel Five din Marea Britanie, unde este prezentat sub titlul Oil Riggers.

Serialul prezintă peripețiile muncitorilor, tehnicienilor și șefilor a trei exploatări petroliere din Andrew County, Texas, la nord-est de orașul Odessa, precum și relațiile lor cu proprietarii terenurilor pe care se află sondele și echipamentele de foraj.

Munca, sarcinile și deadline-urile sunt extrem de dure, iar presiunea se transmite în valuri de sus în jos, de la acționari la manageri până la roughnecks, cei care fac muncile cele mai grele și mai periculoase. Nu sunt rare accidentele de muncă. Nervii scapă adesea de sub control, se ajunge la bătăi, în zilele libere se bea la greu. 

Asta pentru că stresul și miza sunt foarte mari. Avem de a face cu wildcat drilling, acea formă de foraj „la noroc”, fără prospecțiuni și explorări anterioare (costisitoare). Acționarii au riscat milioane de dolari și își presează angajații la limita capacității lor pentru a-și recupera investiția. În sezonul doi, o echipă de petroliști are sarcina de a fora patru sonde în doar cinzeci de zile, în caz contrar compania urmând să piardă drepturile de concesiune asupra terenului respectiv.

Proprietarii terenurilor pe care se forează își impun, la rândul lor, prin contract, propriile reguli și vin adesea în inspecție să vadă dacă acestea sunt sau nu respectate.

Tag Cloud