Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Sun12102023

Last updateFri, 17 Nov 2023 10am

Romana English
Back Home Electricitate Stiri Electricitate Energie Electrica CE Oltenia, credite cu excavatorul

CE Oltenia, credite cu excavatorul

CE Oltenia 2

 

Pentru un credit de 30 milioane de lei de la BRD, Complexul Energetic Oltenia a avut printre garanţiiile proprii un excavator de la perimetrul minier Peşteana Sud. Recent, această garanţie a fost înlocuită. Tot cu un excavator, însă de la perimetrul minier Peşteana Nord.

Lunile trecute, pentru alte două credite de la Unicredit, compania mai propunea modificarea garanţiilor prin înlocuirea contractelor de vânzare-cumpărare energie electrică şi furnizare lignit cu ipotecă mobiliară tot asupra unor excavatoare.

Dacă luăm în considerare toate creditele accesate în ultimii ani de CE Oltenia, multe dintre acestea aferente creditelor în valută contractate de fostele complexuri energetice, putem spune şi la propriu şi la figurat că a luat credite cu excavatorul. Complexul a luat mai multe credite bancare la care, chiar dacă nu are restanţe de plată, le schimbă garanţiile periodic.

Dăm doar câteva exemple aici. Astfel, Directoratul Complexului Energetic Oltenia a completat ordinea de zi a a AGEA de pe 13 iulie, printre puncte figurând aprobări pentru modificarea procentului de garantare Eximbank pentru credite de la BRD şi BCR, pentru completarea garanţiilor acordate pentru un credit de 153 milioane de lei de la Raiffeisen. La aceste aprobări s-au mai adăugat şi altele pentru ratificarea unor acte adiţionale semnate în primăvară pentru credite de la BRD şi BCR.

La începutul anului trecut, compania a hotărât prelungirea până la 31 ianuarie 2015 a unei facilităţi de credit overdraft de 153 milioane de lei de la Raiffeisen Bank. Tot cam în acea perioadă, şi-a schimbat garanţiile pentru două credite, unul de 31 milioane de euro de la BRD şi altul de 47 milioane de euro de la BCR constituind garanţii reale mobiliare pe creanţe din vânzarea de curent în valoare totală de peste 160 de milioane de lei.

Vara trecută, CE Oltenia a hotărât să modifice ipoteca mobiliară asupra creanţelor pentru contractul pentru creditul de 30 milioane de lei de la BRD. A fost vorba mai precis despre înlocuirea contractului de furnizare lignit către CET Govora semnat în ianuarie 2013 cu un nou contract similar, semnat în aprilie 2014, cu acelaşi CET.

Problema e că plata acestor credite a afectat în bună măsură profitul net de pe anul trecut alături de costurile de conformare la cerinţele de mediu.

Profitul obtinut din exploatare, de +61.847.000 lei, a fost tras în jos de cheltuieli non-cash de peste 410 milioane lei (ajustări pentru depreciere creanţe, 356.249 mii lei; pierdere financiară, 54.895 mii lei). La acestea s-a adăugat şi costul certificatelor de CO2, suma necesara achizitionarii lor majorând cheltuielile cu încă aproximativ 344 milioane de lei lei.

Compania a fost înfiinţată în 2012 prin fuziunea Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia cu complexurile energetice Turceni, Rovinari şi Craiova.

Cota de piaţă a CE Oltenia a scăzut cu 8,9%, de la 30,4% în anul 2012 la 21% în 2014, mai ales din cauza energiei regenerabile tot mai multe introduse în sistem.

 

Tag Cloud