Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Wed09182024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Electricitate Stiri Electricitate Energie Electrica Fug cu banii peste graniţă? Şi în Bulgaria, ca în România, privaţii sunt acuzaţi că nu şi-au îndeplinit obligaţiile de modernizare a reţelelor de curent

Fug cu banii peste graniţă? Şi în Bulgaria, ca în România, privaţii sunt acuzaţi că nu şi-au îndeplinit obligaţiile de modernizare a reţelelor de curent

CEZ Bulgaria

A devenit un obicei ca iarna, reţelele de energie să cadă foarte frecvent. Tot un obicei este ca autorităţile să dea vin în acest sens pe companiile private din energie care sunt acuzate că nu şi-au îndeplinit obligaţiile din contractele de privatizare privind modernizarea reţelelor. Aceste dialoguri de iarnă între autorităţi şi companii precum CEZ, EON sau ENEL nu sunt însă ceva specific românesc, cât mai degrabă balcanic.

Astfel, vecinii bulgari i-au acuzat pe cehii de la CEZ că storc profituri din ţara lor fără a face investiţiile promise, după care “exportă” aceste profituri la compania-mamă din Cehia.

CEZ, care furnizează energie pentru peste două milioane de locuinţe şi companii din partea de Vest a Bulgariei, neagă aceste acuzaţii şi prezintă investiţiile făcute în acest sens.

În perioada 2005-2013, divizia de distribuţie CEZ Distribution şi cea de furnizare CEZ Electro au avut un profit net de 370 milioane de leva (cam 194 milioane de euro dacă facem conversia la cursul actual care, în ultimii ani nu a suferit mari fluctuaţii). În aceeaşi perioadă, EBITDA a fost de circa 480 milioane de euro.

În această perioadă, cele două CEZ din Bulgaria au investit 728 milioane de leva (circa 365 milioane de euro) în îmbunătăţirea reţelelor electrice şi au plătit taxe de 285 milioane de leva (circa 145 milioane de euro), aminteşte Petr Dokladal, preşedintele CEZ Bulgaria, preluat de Novinite.

Cu alte cuvinte, CEZ susţine că a cheltuit în acest sens Bulgaria peste 500 milioane de euro.

Revenind la situaţia similară din Români, amintim că anul trecut, Curtea de Conturi a publicat un raport, prin care susţinea că statul român are de recuperat de la companiile CEZ, EON şi ENEL 2 miliarde de euro, reprezentând penalităţi pentru nerespectarea angajamentele asumate în contractele de privatizare a cinci filiale Electrica.

În contractele de privatizare era prevăzută obligativitatea ca privaţii să investească sute de milioane de euro în retehnologizare. Ancheta Curţii de Conturi ar fi dezvăluit că de fapt CEZ, EON şi ENEL au investit în modernizarea filialelor Electrica, dar nu din fondurile proprii, ci din banii produşi de filialele pe care le-au cumpărat. Cel mai grav aspect constatat de Curtea de Conturi a fost acela că preţul energiei electrice nu ar fi trebuit să crească dacă cele trei companii îşi respectau promisiunile.

Aşa cum a mai scris Energy Report, companiile neagă în mare parte acuzaţiile, recunoscând doar plata unor penalităţi de jumătate de miliard de euro. De altfel statul, prin Electrica, a deschis mai multe acţiuni la Curtea Internaţională de Arbitraj de la Paris în acest sens.

 

Tag Cloud