Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu06202024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Electricitate Stiri Electricitate Energie Electrica Iarna i-a reamintit guvernului de neîndeplinirea angajamentelor de investiții asumate de CEZ, ENEL și EON la privatizare

Iarna i-a reamintit guvernului de neîndeplinirea angajamentelor de investiții asumate de CEZ, ENEL și EON la privatizare

iarna zapada ghiata stalpi curent

Iarna surprinde întotdeauna autoritățile, care invocă vitregiile naturii pentru a-și ascunde nepriceperea. După care sunt luate la întrebări companiile private cu care statul are semnate diferite contracte de servicii.

Atenția se îndreaptă mai mereu în principal către dezăpezirea șoselelor și autostrăzilor. Însă în fiecare iarnă, odată cu primii fulgi de nea mai are loc un fenomen la fel de important: mii de localități din România rămân fără curent electric.

Așa se face că vicepremierul Liviu Dragnea le-a cerut reprezentanților Departamentului pentru Energie, la comandamentul de iarnă, ca în cel mai scurt timp să prezinte în Guvern modul în care companiile private din energie și-au îndeplinit obligațiile din contractele de privatizare privind modernizarea rețelelor.

Dragnea a precizat că, de fiecare dată când situația meteo este defavorabilă, apar probleme cu funcționarea rețelelor de energie.

Iar vicepremierul are și materie primă, furnizată de Curtea de Conturi, care anul trecut a publicat un raport, prin care susținea că statul român are de recuperat de la companiile CEZ, EON și ENEL 2 miliarde de euro, reprezentând penalități pentru nerespectarea angajamentele asumate în contractele de privatizare a cinci filiale Electrica.

## Curtea de Conturi vrea 2 miliarde de euro, companiile își asumă doar jumătate de miliard

În contractele de privatizare era prevăzută obligativitatea ca respectivii cumpărători să investească sute de milioane de euro în retehnologizare. În schimb, potrivit Gandul, ancheta Curții de Conturi a dezvăluit că de fapt CEZ, EON și ENEL au investit în modernizarea filialelor Electrica, dar nu din fondurile proprii, ci din banii produși de filialele pe care le-au cumpărat. Cel mai grav aspect constatat de Curtea de Conturi este că prețul energiei electrice nu ar fi trebuit să crească dacă cele trei companii își respectau promisiunile.

Companiile neagă în mare parte acuzațiile, recunoscând doar plata unor penalități de jumătate de miliard de euro. De altfel statul, prin Electrica, a deschis mai multe acțiuni la Curtea Internațională de Arbitraj de la Paris. ”Este vorba de o serie de iregularități pe care le considerăm noi că s-au făcut la aceste contracte privind mai multe clauze. Desigur partenerii noștri (EON, CEZ, ENEL n.red.) nu au fost de acord cu aceste constatări. Din aceste considerente suntem acum la Curtea Internațională de Arbitraj de la Paris. Se judecă aceste cauze”, declara în luna noiembrie a anului trecut, directorul general al Electrica, Ioan Roșca, pentru Gândul.

## Zeci de mii de buzoieni și argeșeni au stat pe întuneric

În acest weekend, mai multe zeci de mii de consumatori au rămas fără curent electric în întreaga țară. Potrivit Mediafax, aproximativ 4.000 de locuințe electrice din județul Ilfov nu au avut energie electrică vineri seară, începând cu ora 22.00, din cauza căderilor de zăpadă și a viscolului, cea mai mare parte a defecțiunilor fiind remediate o oră mai târziu. 

De asemenea, peste 22.000 de consumatori abonați ai companiei CEZ din 15 localități ale județului Argeș nu au avut curent electric, sâmbătă dimineață, din cauza viscolului care a avariat zeci de puncte de transformare operate de CEZ și peste 2.300 de consumatori din mai multe localități ale județului Dâmbovița nu au avut alimentare cu energie electrică din cauza avariilor produse pe rețeaua de alimentare.

În Buzău, aproape 10.000 de consumatori casnici au rămas fără curent electric, remedierea avariilor fiind de durată din cauza viscolului foarte puternic, a zăpezii și a drumurilor blocate, iar peste 29.000 de consumatori din șapte localități ale județului Vâlcea nu au avut curent electric, sâmbătă seară, ca urmare a avariilor survenite pe rețeaua de alimentare cu energie electrică a CEZ.

Și în Prahova aproape 2.000 de consumatori din mai multe localități ale județului nu au fost alimentați cu energie electrică, sâmbătă seară.

## 271 de posturi de transformare avariate în întregime în Vâlcea

De altfel purtătorul de cuvânt al CEZ, Dumitru Bogdan, a făcut duminică, pentru Agerpres, un rezumat al situației din teren.El a recunoscut, că din cauza condițiilor meteo, în județele din zona de operare a grupului, continuă să se înregistreze întreruperi accidentale de energie electrică. 

Potrivit oficialului CEZ, din cauza avariilor și deranjamentelor provocate de ninsoare și vântul puternic, în județul Dolj sunt afectați 8 consumatori, iar în Gorj și Mehedinți sunt înregistrate câte 5 deranjamente individuale. 

"În județul Teleorman două linii electrice de medie tensiune și patru posturi de transformare au fost afectate parțial, lucru care a provocat întreruperi în alimentarea cu energie electrică pentru 450 de consumatori din localitățile Baldoviminești, Seaca și Năvodari, iar în județul Argeș două linii electrice de medie tensiune sunt neoperabile, 11 linii electrice sunt afectate parțial, 13 stâlpi rupți și 155 de posturi de transformare, numărul consumatorilor debranșați de la sistem ridicându-se la 9.333 - din localitățile Corbi, Nucșoara, Sălătrucu, Suici, Cepari, Curtea de Argeș, Arefu, Corbeni, Lerești, Moșoaia, Aninoasa, Vlădești, Bălilești, Brădetu, Corbi, Vulturești, Boteni și Hârtiești", a precizat Bogdan.

În context, el a arătat că și în județul Olt au fost scoase de sub tensiune 6 linii electrice de medie tensiune, 3 stâlpi sunt rupți și 25 de posturi de transformare sunt avariate, 2.175 de consumatori din localitățile Floru și Corbu au fost decuplate de la sistemul energetic național. 

"În județul Vâlcea, sunt 271 de posturi de transformare avariate în întregime, 5 linii electrice de medie tensiune, 17 linii electrice sunt afectate parțial, provocând întreruperi de curent electric la 21.703 consumatori din localitățile Horezu, Cernișoara, Pietrari, Tomșani, Brezoi, Racoviță, Călimănești, Cîineni, Boișoara, Titești, Perișani, Berislăvești, Sălătrucel, Snamana, Budești, Golești, Galicea, Olanu, Băbeni, Mihăești, Voineasa, Malaia, Muereasca, Runcu, Popești, șirineasa, Păușesti, Băile Olănești și Frîncești', a mai spus Bogdan.

Tag Cloud