Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu10032024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Piete Internationale Vești proaste pentru șoferi: Se înmulțesc pariurile investitorilor pe o cotație de 100 de dolari a barilului de petrol

Vești proaste pentru șoferi: Se înmulțesc pariurile investitorilor pe o cotație de 100 de dolari a barilului de petrol

9

Investitorii nu mai exclud un preț al petrolului Brent de peste 100 de dolari pe baril, dovadă că în prezent există contracte option pentru nu mai puțin de 93 de milioane de barili potrivit cărora prețul petrolului va depăși acest prag în următoarele 12 luni.

De ce este important. Cotațiile internaționale ale petrolului, împreună cu cursul de schimb leu/dolar și impozitarea (accize+TVA), reprezintă cele mai importante variabile în evoluția prețului carburanților. Astfel, în ultimul an, în care prețul petrolului s-a majorat cu 46%, prețul carburanților de pe piața autohtonă a crescut cu peste 20%.

Motivele pentru care fondurile speculative pariază pe un preț al petrolului de peste 100 de dolari pe baril sunt diverse: sancțiunile impuse Iranului, scăderea producției Venezuelei, scăderea stocurilor la nivel global, politica externă “agresivă” a Statelor Unite sau creșterea cotațiilor petrolului cu 46% în ultimul an.

Potrivit Bloomberg, la începutul acestei luni, Bank of America a estimat că petrolul ar putea ajunge la 100 de dolari până la jumătatea anului viitor, o viziune preluată și de veteranul investitor Mark Mobius.

Săptămâna trecută și șeful Total, Patrick Pouyanne, a declarat că petrolul ar putea depăși pragul de 100 de dolari pe baril până la finalul acestui an ca urmare a faptului că “geopolitica domină din nou piața”.

Mai mult, Pierre Andurand, unul dintre cei mai proeminenți manageri de fonduri de hedging pe piața petrolului, a declarat recent că nu este imposibil nici un preț de 300 de dolari pe baril.

Cu toate acestea, cei mai mulți investitori pariază pe un preț al petrolului de 80 de dolari pe baril (însă pentru un număr doar marginal mai mare, de 95 de milioane de barili), numărul de astfel de contracte depășindu-le pe cele efectuate la prețuri de 100 (pentru 93,2 de milioane barili), respectiv 90 de dolari pe baril pentru 93 milioane barili).

În ultima lună, însă, contractele care anticipează un preț al petrolului de 100, respectiv 90 de dolari pe baril s-au înmulțit în detrimentul celor care estimează un preț de 80 de dolari.

Știrile din zilele următoare vor fi urmărite cu sufletul la gură de investitorii speculativi, preocupați mai ales de evoluțiile geopolitice. Amploarea sancțiunilor impuse Iranului, eventualitatea impunerii unor sancțiuni similare Venezuelei și viitoarea decizie cartelului statelor exportatoare de petrol (OPEC) și Rusiei de a relaxa sau nu acordul de plafonare a producției vor fi decisive pentru evoluția prețului țițeiului pe piața option.

Cotațiile petrolului au depășit, joia trecută, pragul de 80 dolari pe baril pentru prima oară din noiembrie 2014, marcând un nou maxim al ultimilor trei ani și jumătate, în contextul îngrijorărilor privind scăderea exporturilor din Iran în urma reintroducerii sancțiunilor economice de către SUA. În prezent, țițeiul Brent se tranzacționează la o valoare de 79,54 dolari pe baril.

Tag Cloud