Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Mon04292024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Batalia pe Resurse Prăbușire a prețului gazelor pe piața liberă. Cele mai ridicate volume tranzacționate în ultima lună

Prăbușire a prețului gazelor pe piața liberă. Cele mai ridicate volume tranzacționate în ultima lună

Încălzirea vremii și excesul de gaze de pe piață, atât din depozite, cât și de import, a condus la o prăbușire a prețului către 100 de lei/MWh, mult sub cel de 120 de lei/MWh, reglementat de guvern, și la un volum record al ultimei luni tranzacționat pe piața liberă.

Prețul mediu al gazului cu livrare în ziua de luni a coborât la 105 lei/MWh, cel mai redus nivel al ultimilor 3 ani. O cantitate de 100 MWh a fost tranzacționată chiar la un preț de 103,9 lei/MWh.

În urmă cu numai 10 zile, pe 20 martie, prețul mediu al unui MWh de gaze era pe aceeași piață de peste 140 lei.

Și volumele au fost unele record, cel puțin pentru ultima lună, de 34 GWh, reprezentând aproximativ 13,6% din volumul producției curente zilnice.

Prețul mediu pe cealaltă piață spot operată de Bursa Română de Mărfuri (BRM) a coborât duminică chiar și sub 105 lei/MWh, la 104,5 lei/MWh. 465 MWh s-a tranzacționat la un preț minim al zilei de 103 lei/MWh, cu aproape 15% sub prețul reglementat la care sunt obligați producătorii să vândă gaze furnizorilor pentru acoperirea consumului clienților casnici și CET-urilor.

Prețuri similare s-au mai înregistrat doar în 2 zile în ultimii 3 ani, în plină vară, și nu iarna, cum se întâmplă în prezent, pe 3 și 4 iunie 2023. Cu excepția acestor 2 zile, ultima dată când prețul spot al gazelor a fost mai redus de 105 lei/MWh a fost pe 2 mai 2021.

Volumele ridicate tranzacționate în condiții de scădere a consumului (inclusiv al CET-urilor care au anunțat că nu mai furnizează agent termic) arată o abundență a gazelor pe piață, presiunea venind depe partea de ofertă, dovadă și prețul.

Mulți furnizori au supraestimat volumul de gaze necesar acoperirii consumului clienților lor casnici și CET-urilor, achiziționat la preț reglementat.

Așa se face că România a ieșit din iarnă cu jumătate din depozite pline, așa cum anticipa Profit.ro.

În plus, așa cum semnala Profit.ro, de câteva zile companiile autohtone nu numai că nu mai extrag mai nimic din gazele depozitate pentru iarnă, dar și injectează deja semnificativ mai multe gaze în depozite, având semnate contracte de livrare. Numai că prăbușirea rapidă a consumului nu le oferă altă alternativă decât depozitarea lor.

Duminică de exemplu, potrivit datelor Transgaz, au fost extrase din depozite doar 0,7 milioane mc gaze, cantitatea înmagazinată fiind de peste 10 ori mai mare, 7,8 milioane mc.

România a importat duminică 3,7 milioane mc de gaze din Bulgaria și a exportat 2 milioane mc în Ungaria.

Tag Cloud