Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Tue07162024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Piete Internationale OPEC ar putea prelungi cu alte 6 luni acordul de reducere a producției de petrol

OPEC ar putea prelungi cu alte 6 luni acordul de reducere a producției de petrol

oil-e1413277757145

Cartelul statelor exportatoare de petrol (OPEC) și alte state mari producătoare discută prelungirea acordului de plafonare a producției de țiței care expiră în luna martie a anului cu mai mult de trei luni, susțin surse citate de Bloomberg.

Acordul ar putea fi prelungit cu 6 luni, până în septembrie 2018 pentru a putea acorda un timp suficient procesului de stabilizare și eventual majorare a prețului petrolului.

Potrivit surselor citate de Bloomberg, o astfel de prelungire ar fi necesară doar în cazul realizării scenariului celui mai pesimist, scenariu pe care însă statele membre ale OPEC îl cred din ce în ce mai mult drept cel mai probabil.

OPEC și mai multe state producătoare de petrol non-membre ale cartelului, printre care Rusia, Mexic și Kazakhstan s-au angajat să-și reducă producția cu 1,8 milioane de barili pe zi pentru a elimina surplusul de petrol existent în prezent pe piață. Acordul a fost semnat inițial pe 6 luni, la finalul anului trecut, după care a fost prelungit cu o perioadă suplimentară de 9 luni, până la finalul lunii martie 2018.

În pofida eforturilor OPEC și celorlalte state semnatare ale acordului, prețul petrolului, în special cel al țițeiului West Texas Intermediate (WTI - de referință pe piața americană) nu a depășit 50 de dolari pe baril, ca urmare a majorării producției din formațiuni de șist din SUA.

Tag Cloud