Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri04192024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Piete Internationale Combustibilii s-ar putea ieftini în 2014: IEA estimează că producția mondială de petrol va crește mai rapid decât cererea

Combustibilii s-ar putea ieftini în 2014: IEA estimează că producția mondială de petrol va crește mai rapid decât cererea

Benzina ieftinire cerere petrol BUN

Agenția Internațională pentru Energie (International Energy Agency - IEA) și-a redus estimările privind cererea mondială de țiței de anul viitor, din cauza încetinirii expansiunii economice a Chinei și a problemelor întâmpinate de Statele Unite și Europa în a-și consolida trendul destul de firav de revenire a economiilor lor.

Astfel, potrivit ultimului raport al IEA pe această temă, consumul global de petrol se va majora cu 1,2% în 2014, respectiv cu 1,1 milioane de barili pe zi, până la un nivel de 92 de milioane de barili pe zi. Noua prognoză a Agenției indică o creștere pentru anul viitor mai mică cu 100.000 de barili pe zi, comparativ cu estimările publicate de aceeași instituție luna trecută.

„De acum știe toată lumea că producția de țiței va crește într-un ritm mai rapid decât cererea de petrol anul viitor, iar percepția generală este că prețurile la petrol vor scădea. Nu se prea întrevede nici un factor care ar putea inversa acest trend”, spune Bjame Schieldrop, șef al departamentului de mărfuri la SEB AB din Oslo, declarație făcută înainte de publicarea raportului.

Țițeiul Brent s-a ieftinit cu circa 4% anul acesta, până la circa 107 dolari/baril, din cauza scăderii ritmului de creștere economică al Chinei și ratelor mari ale șomajului din Statele Unite și Europa. Noua estimare a IEA privind evoluția cererii mondiale de petrol în 2014 ține cont și de recenta revizuire în jos a prognozei FMI cu privire la creșterea economică mondială de anul viitor, de la 3,3% la 3,1%.

Pe de altă parte, cei de la IEA arată că, în ultima perioadă, s-au făcut remarcate semne de revigorare a producției mondiale de petrol, dar și a industriei de procesare a țițeiului, rata zilnică de procesare în rafinării la nivel mondial crescând cu 3,1 milioane de barili/zi în iunie.

De asemenea, cererea de petrol produs în statele OPEC va scădea cu circa 400.000 de barili/zi anul viitor, la 29,4 milioane de barili/zi, din cauza faptului că majorarea producției din alte state, în primul rând din SUA și Canada, va depăși ritmul de creștere al consumului global de țiței.

Producția de petrol a celor 12 state ale OPEC a scăzut cu 165.000 de barili pe zi luna trecută, la 30,41 milioane de barili pe zi, atingând astfel cel mai redus nivel din ultimele 6 luni, din cauza dificultăților întâmpinate de industria de profil în Libia și Irak, ca urmare a tensiunilor politice. Producția Libiei a scăzut la 1 milion de barili pe zi, iar cea a Irakului – la 2,99 milioane de barili pe zi.

Producția de țiței a Arabiei Saudite, cel mai mare stat și liderul de facto al grupului, a crescut în iulie cu 150.000 de barili pe zi, la un maxim al ultimelor 12 luni, de 9,8 milioane de barili pe zi. Performanța saudiților a făcut ca, în pofida scăderii consemnate la nivel de grup, producția totală a OPEC să fie cu 400.000 de barili pe zi mai mare decât necesarul estimat de IEA pentru satisfacerea cererii din trimestrul al III-lea al acestui an și, de asemenea, mai mare decât ținta formală de producție a grupului, de 30 de milioane de barili pe zi.

Statele OPEC, care asigură circa 40% din necesarul de petrol al lumii, se vor întâlni în decembrie pentru a discuta revizuirea țintelor de producție.

IEA și-a menținut neschimbate estimările inițiale pe 2014 cu privire la creșterea producției de petrol a statelor din afara OPEC (cele mai importante fiind SUA; Canada și Brazilia), la 2,6% (1,4 milioane de barili pe zi), până la un nivel de 55,9 milioane de barili pe zi.

În același timp, estimarea privind creșterea cererii mondiale de petrol de anul viitor a fost revizuită doar marginal în jos, cu 70.000 de barili pe zi în minus, comparativ cu prognoza precedentă a IEA. Astfel, consumul mondial de țiței va crește în 2014 cu 895.000 de barili pe zi, la 90,8 milioane de barili pe zi.

Totalul stocurilor de țiței și produse rafinate din țările industrializate se situa, în iulie, peste media ultimilor cinci ani, după o majorare consemnată în iunie. Stocurile respective au crescut cu 11,9 milioane de barili în luna iunie, la 2,7 miliarde de barili, nivel cu 39 milioane de barili mai mare decât media ultimilor cinci ani.

Tag Cloud