Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Wed07242024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Contabilitate si Fiscalitate Danemarca abrogă facilitățile fiscale pentru mașini electrice, le va taxa cu 180% ca pe toate celelalte

Danemarca abrogă facilitățile fiscale pentru mașini electrice, le va taxa cu 180% ca pe toate celelalte

Tesla Model S

Guvernul Danemarcei va abroga, de anul viitor, facilitățile fiscale acordate pentru cumpărarea de mașini electrice și le va impozita ca pe autoturismele clasice pe combustibili fosili, cu o cotă de 180%, și, în plus, va anula o taxă specială de poluare care îi afecta în special pe deținătorii de vehicule pe motorină.

Executivul de la Copenhaga spune că măsurile vor genera reduceri de costuri pentru companii și vor contribui la crearea de locuri de muncă. "Lucrurile trebuie făcute rațional", a declarat ministrul de Finanțe Claus Hjort Frederiksen, după publicarea proiectului de buget de stat pe anul viitor, care conține măsurile menționate.

În timp ce scandalul Volkswagen privind emisiile poluante ale mașinilor diesel produse de concernul german este în toi, Danemarca se pregătește să anuleze, practic, demersurile fostelor guvernări de a-i stimula pe șoferii danezi să se orienteze către vehicule mai ecologice, comentează Bloomberg.

Astfel, taxa de 180% va fi impusă tuturor mașinilor, indiferent de nivelul noxelor emise, și se va abroga taxa pe emisii de oxid de azot, mai abundente în cazul autoturismelor diesel, în comparație cu cele pe benzină.

Autoturismele electrice sunt mașini de lux

Efectul primei măsuri va fi că prețul unui automobil electrica Tesla S se va majora de 2,75 ori, de la 86.000 la 237.000 de euro.

"Vor scădea vânzările Tesla. Pe de altă parte, facilitatea fiscală care se aplică în prezent avantajează, în fond și la urma urmei, un autoturism de lux. Discut cu soția dacă n-ar fi momentul să ne cumpărăm acum o Tesla, înainte de intrarea în vigoare a noului sistem de taxare", spune Marcus Asplund, profesor de economie la Universitatea de profil din Copenhaga.

Abrogarea avantajelor fiscale pentru mașini electrice a fost anunțată de guvernul danez la mai puțin de o săptămână după vizita CEO-ului Tesla, Elon Musk, la Copenhaga și la câteva ore înainte ca Musk să participe la lansarea mult-așteptatului model Tesla X SUV în California.

Danemarca a fost, până nu demult, în avangarda mondială a promovării energiei regenerabile și tehnologiilor verzi. Noul guvern, instalat de 3 luni la putere, a anunțat deja că abandonează ambițioasele ținte de reducere a emisiilor de carbon ale fostului regim și că renunță la planul ca danezii să nu mai utilizeze deloc energie din surse fosile până în 2050.

"Deficitul bugetar obligă la decizii dure"

Această schimbare la 180 de grade a politicilor daneze de mediu a fost făcută pe 2 septembrie, în aceeași zi în care președintele SUA, Barack Obama, a făcut un apel global la intensificarea luptei împotriva schimbărilor climatice, noul nume de cod al "încălzirii globale".

"Majorarea deficitului bugetar obligă la decizii dure. Fostul guvern a promis menținerea avantajelor fiscale pentru mașini electrice, dar a uitat un lucru: finanțarea acestor avantaje", a declarat ministrul de Finanțe Frederiksen.

Potrivit estimărilor fiscului danez, extinderea impozitului de 180% la mașinile electrice va aduce bugetului de stat al Danemarcei încasări suplimentare de peste 60 milioane euro pe an. În primul semestru din 2015, în Danemarca au fost vândute 1.240 de mașini electrice, dublu față de perioada similară a anului trecut, iar Tesla Model S și-a consolidat poziția de lider pe acest segment al pieței auto daneze.

Totodată, eliminarea taxei de poluare pe emisiile de oxid de azot va reduce costurile companiilor daneze cu o sumă totală estimată la peste 32 milioane euro.

Tag Cloud