Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri04192024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Contabilitate si Fiscalitate Rompetrol își păstrează dreptul de preferință la cumpărarea pachetului de 18% deținut de statul român

Rompetrol își păstrează dreptul de preferință la cumpărarea pachetului de 18% deținut de statul român

20130508 - creanta Rompetrol

Rompetrol își păstrează dreptul de preferință la cumpărarea pachetului de 18% deținut de statul român dacă acesta va decide după trei ani să declanșeze o nouă operațiune de privatizare a participației sale, rezultate în urma achiziționării de către Rompetrol a 26,6959% din acțiunile companiei contra 175 de milioane de dolari, se precizează în Memorandumul semnat de Oficiul Participațiilor Statului și Privatizării în Industrie (OPSPI) și compania kazahă prin care se soluționa problema creanței istorice a companiei petroliere.

Memorandumul semnat între Rompetrol și OPSPI

Documentarul care a însoțit proiectul de lege

ÃŽn cazul în care proiectul de lege aprobat în guvern va fi adoptat È™i de Parlament, statul român va fi obligat să păstreze timp de trei ani o participaÈ›ie de 18% în companie. La rândul său, Rompetrol Group s-a angajat să nu reducă sau să dilueze participaÈ›ia de 18% a statului român prin majorarea capitalului social, prin operaÈ›iuni de vânzare cumpărare sau prin orice altă metodă. 

Chiar dacă "documentarul" care a însoÈ›it proiectul de lege în Guvern susÈ›ine că "după expirarea perioadei de trei ani Guvernul va avea posibilitatea să implementeze o nouă procedură de privatizare pentru vânzarea participaÈ›iei de 18%", potrivit Memorandumului, Rompetrol va continua să deÈ›ină un drept de preferință la cumpărarea pachetului, conform prevederilor OUG 118/2003. Compania s-a declarat dispusă să participe în cadrul oricărei proceduri de privatizare prin care OPSPI va vinde pachetul de 18% (sau parte din el) È™i "să ofere un preÈ› care reflectă valoarea justă a respectivelor acÈ›iuni, valoare ce urmează a fi determinată  la momentul vânzării".

În 2003, Guvernul a transformat în obligaţiuni cu o maturitate de şapte ani restanţele bugetare ale Rompetrol existente la 30 septembrie 2003, în valoare de 603 milioane de dolari, inclusiv dobânzi şi penalităţi.

Scadenţa răscumpărării obligaţiunilor a fost 30 septembrie 2010, dar până la acea dată Rompetrol Rafinare a răscumpărat obligaţiuni în valoare de numai 71 milioane dolari. Valoarea totală a dobânzilor plătite de companie în perioada 2003-2010 în contul emisiunii de obligaţiuni este de peste 250 milioane dolari.

Grupul Rompetrol, înregistrat în Olanda, are 45,85% din capitalul Rompetrol Rafinare. În urma conversiei obligaţiunilor, statul român, prin Ministerul Economiei, a devenit în 2010 acţionar al Rompetrol Rafinare, cu o participaţie de 44,69%, respectiv 19,7 miliarde de acţiuni.

Tag Cloud