Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Sun06162024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Batalia pe Resurse Guvernul libian către companiile occidentale: Tu cu cine faci trading? Cu National Oil din Baida sau cu National Oil din Tripoli?

Guvernul libian către companiile occidentale: Tu cu cine faci trading? Cu National Oil din Baida sau cu National Oil din Tripoli?

500px-National Oil Corporation-NOC-logo.svg -50x50

Guvernul recunoscut la nivel internațional al Libiei ar putea interzice exportul de petrol al companiilor străine, printre care și OMV, principalul acționar al OMV Petrom, în cazul în care acestea nu vor “colabora” co nou creata companie de stat libiană.

Potrivit The Wall Street Journal, noul executiv libian încearcă să-și consolideze puterea după ce i-a fost recunoscută legitimitatea de către Organizația Națiunilor Unite (ONU) în urma războiului civil care a divizat țara anul trecut.

După ce și-a instalat sediul în Baida, oraș din estul statului nord-african, guvernul libian și-a creat propria companie de petrol, cu sediul în același oraș.

Vechea companie de petrol a Libiei, National Oil Co., funcționează însă, și are sediul în Tripoli, oraș controlat de un grup de militați rebeli.

Companiile petroliere internaționale și trader-ii și-au menținut contactele cu vechea companie National Oil Co., ignorând nou creata companie de la Baida, care a fost denumită identic, National Oil Co..

Șeful noii companii, Nagi Elmagrabi, a declarat marți reporterilor că guvernul legitim de Baida “va declanșa procedurile legale împotriva” companiilor de petrol care încă fac tranzacții cu rivala din Tripoli.

Potrivit acestuia, guvernul de la Baida intenționează să adopte o serie de măsuri în cazul în care companiile occidentale, printre care OMV, Eni și Total, continuă să facă afacerii cu compania “ilegală” de la Tripoli, însă că deocamdată preferă dialogul pentru a “nu pierde venituri destinate libianului obișnuit”.

Potrivit lui Elmagrabi, terminalele din estul țării, controlate de guvernul legitim, exportă aproximativ 200.000 de barili pe zi, mai mult de două treimi din exportul total de petrol al Libiei. Banii sunt însă procesați prin Banca Centrală din Tripoli, ceea ce nu avantajează guvernul de la Baida.

Tag Cloud