Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri09202024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Contabilitate si Fiscalitate Statul a încasat de la OMV Petrom în 2023 o sumă de 4 ori mai mare decât profitul raportat de companie

Statul a încasat de la OMV Petrom în 2023 o sumă de 4 ori mai mare decât profitul raportat de companie

Contribuția celei mai importante companii de petrol și gaze din România, OMV Petrom, la bugetul de stat a fost în 2023 de 16 miliarde lei, de 4 ori mai ridicată decât nivelul profitului net raportat de companie.

Profitul net de 4 miliarde lei a fost afectat de contribuția de solidaritate pentru 2022 și 2023, în valoare totală de 2,7 miliarde lei, și de impozitul pe profit, care s-a ridicat la un miliard lei.

Nivelul acestuia este cu 61% mai redus decât cel de anul trecut, când OMV Petrom a înregistrat un profit record, de 10,3 miliarde lei.

În 2023, compania a achitat statului român, care deține 20,7% din acțiunile OMV Petrom, și dividende (de bază și speciale) de aproximativ 5 miliarde lei.

De altfel, statul român a fost principalul beneficiar al actualelor crize de pe piața energiei, prin repetate modificări legislative reușind să-și majoreze, în 2 ani, de 10 ori încasările din multitudinea de taxe și impozite impuse principalilor producători de petrol și gaze, OMV Petrom și Romgaz, în condițiile în care veniturile acestora s-au triplat doar, arată un studiu realizat recent de Biriș Goran pentru Federația Patronală de Petrol și Gaze (FPPG).

OMV Petrom a intensificat intensificat investițiile în 2023, la aproape 5 miliarde de lei, cu 30% mai mult decât în 2022. ″Planificăm să continuăm în această direcție, intrând în perioada cu cele mai mari investiții din istoria companiei, cu o medie anuală de 8 miliarde de lei pentru următorii ani, plătind dividend progresiv în același timp. În 2024, planificăm să continuăm pregătirile pentru primul foraj în cadrul proiectului Neptun Deep, care estimăm că va avea loc în 2025. De asemenea, continuăm să ne concentrăm pe creșterea treptată a producției de electricitate din surse regenerabile și pe extinderea rețelei noastre regionale de stații de încărcare pentru autovehicule electrice la 1.000 de puncte de încărcare, devenind astfel cel mai mare jucător din domeniul electromobilității din România.”″, a declarat CEO-ul companiei, Christina Verchere.

OMV Petrom consideră că 2023 a fost un an remarcabil în ceea ce privește implementarea strategiei sale pentru 2030, în special evoluția proiectului Neptun Deep, unde au fost atribuite peste 80% din contractele de execuție, dar și cea a poziționării pe piața de energie regenerabilă și electromobilitate.

În ceea ce privește energie regenerabilă, OMV Petrom a semnat achiziționat un proiect de 710 MW în județul Teleorman, a semnat contractele de finanțare aferente dezvoltării a 450 MW și a achiziționat a 50% din proiectul de 1 GW capacitate de energie regenerabilă al Renovatio.

La capitolul electromobilitate, OMV Petrom are o țintă ambițioasă, vrea să devină liderul regional al stațiilor de încărcare a mașinilor electrice, propunându-și ca la finalul acestui an să dețină 1.000 de puncte de încărcare, de aproape 4 ori mai multe decât avea la finalul anului trecut.

Compania are ca obiectiv „accelerarea extinderii rețelei de încărcare a autovehiculelor electrice în regiune, având ca ambiție un număr de aproximativ 1.000 de puncte de încărcare până la final de an, inclusiv din tranzacția de achiziție anunțată” cu Renovatio, se precizează în raportul cu rezultatele financiare provizorii pe 2021.

La finalul anului 2023, compania avea aproximativ 270 de puncte de încărcare, din care 120 proprii și 250 în parteneriat.

În ianuarie 2024, compania a achiziționat integral Renovatio Asset Management, proprietarul a peste 400 de puncte de încărcare în România, cu perspective de creștere la aproximativ 650 până în 2026.

În plus, a fost parafat și contractul de finanțare europeană pentru dezvoltarea unei rețele regionale de puncte de încărcare, din care peste 300 în România.

Tag Cloud