Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Mon12022024

Last updateThu, 28 Nov 2024 6pm

Romana English
Back Home Preturi Benzina Stiri Preturi Benzina Preturi Benzina Primele victime ale majorării accizelor: MAPN, MAI, SRI și SPP au rămas fără carburanți

Primele victime ale majorării accizelor: MAPN, MAI, SRI și SPP au rămas fără carburanți

19 big

Majorarea accizei cu 7 cenți pe litru, dublată de modificarea modului de calcul al acesteia, care a dus la creșterea prețului benzinei și motorinei cu peste 50 de bani pe litru, a făcut primele victime oficiale: apărarea, internele, SRI și SPP, care au rămas fără bani de combustibili.

Dacă sectorul privat se protejează de majorarea de accize prin restrângerea consumului, instituțiile publice, în special cele din domeniul apărării și securității, au găsit o metodă inedită de a face acest lucru: apelează la tonele de carburanți aflate în rezervele de stat.

Două sunt motivele pentru care Ministerul Apărării şi cel de Interne, Serviciul de Protecție şi Pază (SPP) şi Serviciul Român de Informații (SRI) preferă această soluție: instituțiile publice nu mai sunt nevoite să organizeze licitații (nici în prezent, nici la momentul înlocuirii volumului de carburanți scos din rezerve) și să plătească prețul pieței, iar combustibilii (benzină, motorină și petrol pentru turboreactoare) din rezerva de stat nu sunt purtătoare de acciză. 

Combustibili acordați gratuit cu scop umanitar

Potrivit articolului 260, alin 60, litera j a codului fiscal, este scutit de la plata accizelor "orice produs energetic care este scos de la rezerva de stat sau rezerva de mobilizare, fiind acordat gratuit în scop de ajutor umanitar". Iar motivația guvernului pentru adoptarea acestei măsuri pare a "justifica" tocmai caracterul "umanitar": în bugetul de stat nu sunt suficienți bani pentru a acoperi integral cheltuielile pentru furnizarea de carburanți şi justifică urgența prin faptul că, dacă nu sunt asigurați rapid carburanții necesari, funcționarea acestor instituții din domeniul apărării şi securității naționale va fi "grav perturbată", având în vedere lipsa acută a carburanților strict necesari.

Executivul exemplifică, potrivit Mediafax, inclusiv situațiile la care se poate ajunge, şi anume imposibilitatea desfăşurării misiunilor de asigurare a protecției oficialilor români şi străini, blocarea misiunilor antiteroriste şi a transportului corespondenței secrete şi oficiale pe întreg teritoriul țării, precum şi amânarea, replanificarea sau chiar "anularea" unor angajamente asumate ca parte din contribuția națională la apărarea colectivă în sistemele de alianță militară ori de poliție aeriană.

Interesant este că, în ceea ce privește combustibilii folosiți pentru aviație și navigația în apele comunitare și interne, aceștia erau oricum scutiți de plata accizelor.

Armata română este discriminată în raport cu forțele NATO de pe teritoriul României

Interesantă este și invocarea NATO și a corespondenței diplomatice în expunerea de motive. Aceasta a fost făcută probabil cu scopul de a justifica adoptarea măsurii, prin evidențierea "discriminării" de care suferă instituțiile autohtone. Pentru că potrivit Codului Fiscal, "produsele accizabile sunt scutite de plata accizelor dacă sunt destinate utilizării:

a) în contextul relațiilor diplomatice sau consulare;

b) de către organizațiile internaționale recunoscute ca atare de autoritățile publice din România şi de către membrii acestor organizații, în limitele şi în condițiile stabilite prin convențiile internaționale privind instituirea acestor organizații sau prin acordurile de sediu;

c) de către forțele armate ale oricărui stat parte la Tratatul Atlanticului de Nord, altul decât România, pentru uzul forțelor armate în cauză, pentru personalul civil însoțitor sau pentru aprovizionarea popotelor ori a cantinelor acestora"

 

Tag Cloud