Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu03282024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Rafinare si Marketing OMV Petrom va încasa 80 de milioane de lei din polița de asigurare a centralei electrice de la Brazi

OMV Petrom va încasa 80 de milioane de lei din polița de asigurare a centralei electrice de la Brazi

Petrom gaz

OMV Petrom estimează că va obține 80 milioane de lei de la companiile de asigurări care au subscris polițele pe care sunt preluate riscurile aferente centralei Brazi, care în ultimul an s-a confruntat cu defectarea ambelor transformatoare, o perioadă de timp fiind în totalitate nefuncțională.

Centrala electrica Brazi și-a reluat activitatea la jumătate din capacitate la începutul lunii iulie, generând o producție de energie electrica cu 39% mai mică în trimestrul al treilea al acestui an comparativ cu perioada similară a anului trecut.

OMV Petrom estimează că centrala electrică de la Brazi va deveni complet funcționala în luna noiembrie a acestui an.

De altfel, potrivit raportului financiar al companiei pe trimestrul al treilea, o parte importantă din investițiile totale din segmentul downstream (rafinare și marketing) de 135 milioane de lei a fost alocată pentru “achiziția unui transformator pentru turbina de abur din Downstream Gas”.

Cu toate acestea, OMV Petrom se așteaptă la o producție netă de electricitate relativ stabilă față de 2016 și la “marje bune” din această activitate.

Profit.ro anunța încă din luna mai că OMV Petrom are încheiate polițe de asigurare atât pentru riscurile tehnice legate de centrala Brazi, cum ar fi cele de avarii, cât și pentru cele financiare, respectiv deține o poliță care acoperă pierderile financiare de întrerupere a afacerii. CEO-ul companiei, Mariana Gheorghe, nu a prezentat detalii despre costurile polițelor, sumele asigurate sau identitatea asigurătorilor.

În ultimul trimestru al anului trecut, capacitatea centralei Brazi a fost disponibilă doar pe jumătate, din cauza unei defecțiuni la transformatorul turbinei pe gaz. Recent, în ultima parte a lunii aprilie, s-a defectat și transformatorul turbinei pe abur, ceea ce a dus la oprirea completă a centralei.

"Investigația cauzelor defecțiunilor se face împreună cu companiile de asigurări și cu producătorul.  În funcție de rezultatele acesteia, vom lua o decizie cu asigurătorii. Avem și polițe de avarii, și de întrerupere a afacerii. Analizăm mai multe opțiuni, să achiziționăm sau să reparăm. Estimarea despre momentul repornirii centralei pe care am avansat-o public se leagă de ce ne-au spus producătorii despre când ne-ar putea livra turbina. Va trebui să facem și o analiză despre cum va influența acest eveniment rezultatele noastre financiare pe 2017, deocamdată nu avem toate elementele", declara în luna mai Mariana Gheorghe.

Defectarea centralei de la Brazi a survenit într-un moment prost pentru companie, aceasta neputând exploata majorarea prețurilor de pe piața spot. “Nu am anticipat creșterea cererii de energie din ianuarie anul acesta. Nu am livrat foarte mult pe piața spot, PZU, am avut și incidentul cu turbina de gaz nefuncțională din T4 2016. Dacă aveam la dispoziție și a doua turbină, puteam cu adevărat să capturăm și noi o parte din această cerere crescută de energie din prima parte a lui 2017", a mai arătat directorul general al OMV Petrom.

Tag Cloud