Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu03282024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Rafinare si Marketing Gluma se îngroașă: nici Romgaz nu a reușit să vândă gaze pe bursa OPCOM. La BRM se licitează și gaze din import

Gluma se îngroașă: nici Romgaz nu a reușit să vândă gaze pe bursa OPCOM. La BRM se licitează și gaze din import

Producatori gaze obligati bursa

SNGN Romgaz SA, controlată de statul român, cel de-al doilea producător de gaze din România, nu a reușit să vândă, joi, gaze naturale pe platforma PCGN de la bursa de energie OPCOM, prima licitație de acest fel organizată de Romgaz eșuând din lipsă de cumpărători interesați.

Romgaz a scos la licitație o cantitate totală de 315.000 MWh de gaze, prețul de pornire fiind de 90 lei/MWh. Licitația a fost anulată pentru că, până la termenul stabilit prin anunțul de organizare a licitației, nici un potențial client nu făcuse dovada constituirii garanțiilor financiare obligatorii pentru participarea la licitație, a anunțat OPCOM.

Mâine, vineri, 23 mai, OMV Petrom Gas SRL, divizia de trading de gaze a OMV Petrom, primul producător român de gaze naturale, organizează cea de-a șasea licitație de vânzare de gaze naturale la bursa OPCOM, celelalte cinci organizate de companie până în prezent eșuând, nereușindu-se încheierea de tranzacții.

OMV Petrom Gas SRL vrea să vândă vineri o cantitate de 26.500 MWh de gaze naturale, la prețul de pornire de 90,50 lei/MWh.

Toți granzii sunt prezenți, dar degeaba deocamdată

Compania de stat Romgaz, cel de-al doilea producător de gaze naturale din România, și Interagro SA, controlată de miliardarul Ioan Nicolae, cel mai mare consumator industrial de gaze, s-au înscris recent ca participanți pe platforma PCGN de la bursa de energie OPCOM, aceasta consemnând în prezent opt jucători înregistrați, dar nici o tranzacție încheiată.

Celelalte companii înregistrate sunt furnizorul și distribuitorul de gaze GDF Suez Energy, producătorul de gaze Amromco Energy SRL, combinatul Azomureș, distribuitorul de gaze C-Gaz & Energy, precum și MET Romania Energy Trade, subsidiară de trading a grupului ungar MOL.

Potrivit unui proiect de modificare a Legii nr. 123/2012 a energiei electrice și gazelor naturale, publicat de Departamentul pentru Energie la începutul acestei luni, producătorii de gaze naturale vor fi obligați să scoată la vânzare pe piața centralizată o parte din producție, cantitatea urmând a fi stabilită de către ANRE.

Ce se întâmplă la BRM

Tot joi, dar la Bursa Română de Mărfuri (BRM), traderul Plus Point Energy SRL scoate la vânzare 20.000 MWh de gaze naturale provenite din import, la prețul de pornire de 33,5 dolari (108,5 lei)/MWh, gazele urmând să fie livrate pe la punctul de intrare Isaccea/Csanadpalota (Ungaria).

Vineri, Romgaz încearcă să vândă și la BRM cantitatea de 315.000 MWh de gaze naturale, prețul de pornire nefiind precizat. În aceeași zi, combinatul chimic Azomureș organizează licitație la BRM pentru a cumpăra 25.000 MWh de gaze, limita de preț acceptată de companie fiind de 77 lei/MWh.

Pe 26 și 27 mai, OMV Petrom Gas SRL scoate la vânzare la BRM o cantitate totală de 212.000 MWh de gaze, prețul de pornire fiind neprecizat.

Pe 25 și 27 martie, OMV Petrom Gas SRL a vândut la BRM un volum de gaze de aproximativ 20 milioane de metri cubi (212.000 MWh), la un preț de 89,4 lei/MWh (exclusiv acciza și TVA). Anterior, pe 19 februarie, compania vânduse pentru prima oară gaze la BRM, cel mai bun preț oferit în timpul ședinței de tranzacționare electronice, acceptat de OMV Petrom Gas SRL, cifrându-se la 80 lei/MWh (exclusiv acciza și TVA).

Tag Cloud