Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri09202024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Rafinare si Marketing Concurență pentru OMV Petrom pe bursă: Romgaz organizează prima licitație de vânzare de gaze la OPCOM, la prețul de pornire de 90 lei/MWh

Concurență pentru OMV Petrom pe bursă: Romgaz organizează prima licitație de vânzare de gaze la OPCOM, la prețul de pornire de 90 lei/MWh

Producatori gaze obligati bursa

SNGN Romgaz SA, controlată de statul român, cel de-al doilea producător de gaze din România, organizează în premieră, pe 22 mai, o licitație de vânzare de gaze naturale pe platforma PCGN de la bursa de energie OPCOM, unde vrea să vândă în total 315.000 MWh de gaze, prețul de pornire fiind de 90 lei/MWh.

Licitația Romgaz va avea loc cu o zi înainte de cea organizată de OMV Petrom Gas SRL, divizia de trading a producătorului de gaze numărul unu al României, OMV Petrom. Acesta scoate la vânzare pe 23 mai o cantitate de 26.500 MWh de gaze naturale, la prețul de pornire de 90,50 lei/MWh.

Potrivit datelor OPCOM, licitația Romgaz din 22 mai va avea loc la ora 10.00, iar potențialii cumpărători interesați trebuie să depună o garanție financiară de 1% din valoarea ofertei.

Primii doi producători de gaze naturale din România, OMV Petrom și Romgaz, au acoperit, anul trecut, 97,92% din totalul consumului din producția internă de gaze, față de 97,46% în 2012, potrivit datelor Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). OMV Petrom a avut o cotă de piață de 50,66%, față de 47,32% în 2012, în timp ce cota de piață a Romgaz a scăzut de la 50,12% la 47,26%.

Nici o tranzacție pe OPCOM

Dintre producătorii de gaze înscriși pe platforma PCGN de la OPCOM, doar OMV Petrom Gas SRL a scos până în prezent gaze la vânzare, organizând până în prezent 5 sesiuni de licitații, însă fără a reuși să încheie vreo tranzacție, fie din cauză că nu s-a înțeles la preț cu potențialii cumpărători, fie din cauza anulării licitațiilor, ca urmare a lipsei de interes a celorlalți participanți la piață.

Compania de stat Romgaz, cel de-al doilea producător de gaze naturale din România, și Interagro SA, controlată de miliardarul Ioan Nicolae, cel mai mare consumator industrial de gaze, s-au înscris recent ca participanți pe platforma PCGN de la bursa de energie OPCOM, aceasta consemnând în prezent opt jucători înregistrați, dar nici o tranzacție încheiată.

Celelalte companii înregistrate sunt furnizorul și distribuitorul de gaze GDF Suez Energy, producătorul de gaze Amromco Energy SRL, combinatul Azomureș, distribuitorul de gaze C-Gaz & Energy, precum și MET Romania Energy Trade, subsidiară de trading a grupului ungar MOL.

BRM e mai dinamică

Pe 23 mai, la Bursa Română de Mărfuri (BRM), combinatul Azomureș organizează licitație pentru a cumpăra 25.000 MWh de gaze naturale, limita de preț acceptată de combinat fiind de 77 lei/MWh.

Ulterior, pe 26 mai și 27 mai, OMV Petrom Gas SRL scoate la vânzare la BRM 26.500 MWh, respectiv 185.500 MWh de gaze naturale din producția internă, prețul nefiind precizat.

Pe 19 mai, producătorul de prefabricate din beton Somaco Grup Prefabricate SRL organizează licitație la BRM pentru a cumpăra 10.800 MWh de gaze naturale.

Pe 25 și 27 martie, OMV Petrom Gas SRL a vândut la BRM un volum de gaze de aproximativ 20 milioane de metri cubi (212.000 MWh), la un preț de 89,4 lei/MWh (exclusiv acciza și TVA). Anterior, pe 19 februarie, compania vânduse pentru prima oară gaze la BRM, cel mai bun preț oferit în timpul ședinței de tranzacționare electronice, acceptat de OMV Petrom Gas SRL, cifrându-se la 80 lei/MWh (exclusiv acciza și TVA).

Tranzacționarea pe burse va deveni obligatorie

Potrivit unui proiect de modificare a Legii nr. 123/2012 a energiei electrice și gazelor naturale, publicat de Departamentul pentru Energie la începutul acestei luni, producătorii de gaze naturale vor fi obligați să scoată la vânzare pe piața centralizată o parte din producție, cantitatea urmând a fi stabilită de către ANRE.

"Deţinătorii de licenţă de producţie de gaze naturale şi afiliaţii acestora sunt obligaţi să tranzacţioneze pe piaţa centralizată, transparent şi nediscriminatoriu, o parte din cantitatea produsă, într-un cuantum stabilit de ANRE pe baza reglementărilor proprii", stipulează articolul unic al proiectului.

În expunerea de motive a proiectului de lege, Guvernul susține că, în acest fel, vrea să încurajeze "formarea preţurilor din producţia internă pe baza unor mecanisme bazate pe cerere şi ofertă, în condiţii de transparenţă şi nediscriminare a participanţilor la piaţă, precum şi de a elimina intervenţiile administrative din procesul de formare a preţurilor de valorificare a gazelor naturale din producţia internă".

Angajament față de FMI

"În egală măsură, se urmăreşte asigurarea unui rol semnificativ a pieţei gazelor naturale din România, în contextul formării pieţei unice europene de energie şi gaze naturale şi, totodată, determinarea unei valori de piaţă obiective a gazelor naturale, coroborate cu sporirea eficienţei consumului acestora într-un cadru economic sustenabil care va fi definit strategic atât la nivel macroeconomic, cât şi la nivel sectorial", se mai afirmă în documentul citat.

Înfiinţarea platformelor de tranzacţionare a gazelor naturale a fost un angajament asumat de Guvern faţă de FMI şi Comisia Europeană, însă până în prezent producătorii de gaze naturale nu erau obligați să își vândă gazele pe burse.

În ianuarie 2013, ANRE a lansat în dezbatere publică un proiect de ordin potrivit căruia producătorii de gaze controlați de statul român, cum ar fi Romgaz, nu și cei privați, ar fi fost obligați să vândă prin licitaţii publice 45% din cantităţile extrase în cursul anului 2013, însă ordinul nu a mai fost adoptat în cele din urmă.

Tag Cloud