Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Tue07162024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Explorare si Productie Producția Romgaz - în scădere, în contextul în care UE a decis raționalizarea consumului

Producția Romgaz - în scădere, în contextul în care UE a decis raționalizarea consumului

Principalul producător de gaze din România, Romgaz, și-a redus producția cu 40 mii barili echivalent petrol (bep) sau 0,25%, la 16,26 milioane bep în prima jumătate a acestui an, scădere care se alătură celei a OMV Petrom, care a raportat o diminuare de 11,9% a cantității de gaze extrase comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Marți, statele membre ale Uniunii Europene au ajuns la un acord asupra planului de urgență privind reducerea consumului de gaze naturale al blocului comunitar într-o tentativă de a atenua impactul unei eventuale sistări complete a furnizării de gaze rusești. Planul UE conține însă foarte multe excepții.

În trimestrul al doilea, producția Romgaz s-a diminuat cu 0,09% comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Producția principalului concurent al Romgaz, OMV Petrom, s-a diminuat și ea în trimestrul al doilea, cu 6,3 mii bep/zi sau sau 9,14% față de cea din perioada aprilie-iunie 2021 și cu 0,4 mii bep/zi sau 0,63% comparativ cu cea din primele trei luni ale acestui an.

În ceea ce privește vânzările de gaze ale Romgaz, atât din producție internă cât și achiziționate de la terți, acestea s-au redus în prima jumătate a anului cu 8,85%, de la 2,72 milioane mc cubi la 2,48 milioane mc.

Producția de energie electrică a Romgaz s-a majorat, în schimb, de peste 2,5 ori, de la 203 GWh în primele 6 luni ale anului trecut la 544 GWh în perioada ianuarie-iunie 2022.

În ceea ce privește activitatea de înmagazinare, Romgaz a facturat servici de injecție gaze în depozite pentru 781 milioane mc, în creștere cu 40% față de perioada similară a anului trecut, și servicii de extracție pentru 1,1 milioane mc, în scădere cu 23%.

Extracțiile mai scăzute și injecțiile superioare au făcut ca pe data de 25 iulie în depozitele Depogaz, companie deținută de Romaz, să se afle înmagazinată o cantitate de 16,67 TWh, reprezentând 56,25% din capacitatea totală de depozitare a companiei, peste nivelul de anul trecut, de 13 TWh sau 44% din capacitatea totală, de la aceeași dată.

Înmagazinările zilnice record din ultimul timp sunt favorizate de un consum intern redus, de aproximativ 145 GWh/zi și de un nivel ridicat al importurilor, de peste 100 GWh/zi.

Tag Cloud