Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri03292024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Explorare si Productie Estimare OMV: Productia de hidrocarburi a Petrom a scazut cu 1,7% in 2012

Estimare OMV: Productia de hidrocarburi a Petrom a scazut cu 1,7% in 2012

OMV Petrom BUN

Productia medie zilnica de hidrocarburi a grupului Petrom a scazut cu circa 1,7% in 2012, la 182.750 de barili echivalent petrol (BEP)/zi, fata de 186.00 BEP/zi in 2011, rezulta dintr-un raport interimar estimativ trimestrial al companiei-mama OMV, publicat vineri, coroborat cu raportul anual al Petrom pe 2011.

In ultimul trimestru al anului trecut, productia medie zilnica de hidrocarburi a grupului Petrom a fost de 183.000 BEP/zi, in crestere usoara, cu 0,55% fata de trimestrul anterior si cu 1,61% sub nivelul din trimestrul IV 2011, potrivit raportului citat.

„Volumul de vanzari de gaze al Petrom a scazut cu 11% in trimestrul IV 2012, comparativ cu intervalul similar din 2011, insa nivelul marjei ramane favorabil”, spun cei de la OMV.

Grupul Petrom a consemnat un volum de vanzari de gaze de 14,44 TWh in ultimul trimestru al anului trecut, cu peste 56% mai mare fata de T3 2012 (9,24 TWh).

"Informatiile continute in acest raport constituie doar predictii bazate pe asteptarile curente ale OMV si pe trendurile anticipate cu privire la business si pot prezenta diferente fata de rezultatele efective", se precizeaza in disclaimerul raportului OMV.

Evolutii pozitive in Romania

OMV arata ca, in timp ce, la nivel de grup, productia totala de hidrocarburi a scazut in T4 2012, fata de trimestrul anterior, din cauza intreruperii temporare a productiei in Libia, a unui sabotaj la o conducta de export in Yemen si a lucrarilor de mentenanta desfasurate in Noua Zeelanda, productia din Austria si Romania a cunoscut o usoara dezvoltare pozitiva, ca urmare a majorarii sezoniere a productiei de gaze.

„Cheltuielile de explorare s-au situat sub nivelul inalt consemnat in T3 2012 in pofida demarari explorarilor seismice 3D in Romania si Austria”, se precizeaza in raportul OMV.

In document se mai spune ca, la Petrom, reducerea stocurilor de titei, ca si scaderea sezoniera a cantitatii de gaze pe stoc, au dus la realizarea unor profituri intragrup substantiale, de circa 70 milioane euro.

OMV se asteapta ca rata de impozitare la nivelul grupului sa fie mai mica in T4 2012, comparativ cu trimestrul anterior, ca urmare a unei „contributii solide” din partea Petrom.

Prudenta costa

OMV mai noteaza ca contractele de hedging derulate in 2012 au avut un impact negativ asupra rezultatului financiar, ca si deprecierea dolarului fata de moneda unica europeana in T4 2012, care a generat un pret mai mic in euro al petrolului, comparativ cu trimestrul anterior. 

„Pentru anul 2012, OMV a incheiat contracte swap pe pretul petrolului, asigurandu-si un nivel de circa 101,5 dolari/baril pentru titeiul Brent, pentru un volum de productie de circa 50.000 de barili/zi (din care 30.000 de barili/zi la Petrom), precum si contracte forward pe cursul de schimb euro/dolar, la un nivel mediu de 1,36 dolari/euro care au acoperit o expunere de aproximativ 750 milioane dolari. In trimestrul IV din 2012, rezultat net al acestor contracte de hedging, care au expirat la sfarsitul anului trecut, au avut un impact negativ de 36 milioane euro asupra profitului operational”, se spune in raport.

In ultimul trimestru al anului trecut, pretul mediu al titeiului Brent a fost de 110,08 dolari/dolari, cel al titeiului Ural – de 109,32 dolari/baril, in vreme ce cursul mediu de schimb euro/dolar s-a situat la 1,297 dolari/euro.

Potrivit raportului Petrom pe 2011, in anul respectiv, rezultatul instrumentelor de acoperire a riscurilor a avut un impact negativ de 404 milioane de lei asupra profitului operational al companiei, in conditiile in care cotatia medie Brent efectiva in 2011, de 111,26 dolari /baril, a fost cu 14,7% mai mare decat cea minima asigurata de Petrom prin contracte swap, de 97 dolari/baril.

Ce sunt contractele swap

Swap-urile pe pretul petrolului sunt contracte semnate in general cu banci sau mari fonduri de investitii, prin care petrolistii incearca sa se protejeze fata de fluctuatiile mondiale nefavorabile ale cotatiilor la titei.

Astfel, in cazul in care cotatia de piata a petrolului scade sub un anumit prag, contrapartida din contract (institutia financiara) acopera diferenta dintre pretul mediu efectiv cu care compania petroliera a reusit sa-si vanda productia pe perioada contractului si pragul minim protejat prin contract.

In schimb, daca pretul mediu de piata este mai mare decat pretul minim securizat de producator prin contract, producatorul cedeaza o buna parte din sumele incasate peste pretul minim protejat institutiei financiare cu care a incheiat contractul swap.

„Decontarea are loc trimestrial, pentru diferenta dintre pretul fix si media aritmetica a indicelui Brent al pretului mediu la titei”, se precizeaza in raportul Petrom pe 2010.

Tag Cloud