Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Wed04172024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Explorare si Productie Chevron ataca „Estul Salbatic” in goana dupa gaze de sist

Chevron ataca „Estul Salbatic” in goana dupa gaze de sist

96263538 Chevron

Consiliul Judetean (CJ) Vaslui a eliberat, pe 20 decembrie anul trecut, un certificat de urbanism companiei Chevron Romania Exploration and Production SRL pentru lucrari de amenajare si foraj pentru sonda de explorare din satul Paltinis din comuna Bacesti, o localitate aflata la 100 de kilometri distanta de Barlad, potrivit site-ului CJ Vaslui.

Certificatul a fost acordat la doua zile dupa ce premierul Victor Ponta a declarat ca negocierile cu Chevron, al doilea mare grup petrolier din SUA, privind explorarea si explotarea gazelor reprezinta o zona de interes pentru Guvern, adaugand ca cel care are cel mai mult de pierdut daca Romania scoate gaze de sist este Gazprom.

De altfel, printre obiectivele programului de guvernare al USL, recent publicat, se numara inceperea explorarilor pentru identificarea zacamintelor exploatabile din sisturi bituminoase.

A devenit prioritate dupa alegeri

Romania incearca sa gaseasca noi surse de energie pentru a-si reduce dependenta de importurile de gaze naturale din Rusia si pentru a compensa declinul natural al productiei interne de hidrocarburi din surse traditionale. Pe langa resursele potentiale care ar putea fi exploatate in viitor de OMV Petrom si Exxon Mobil in Marea Neagra, Chevron a obtinut anul trecut licente de explorare a gazelor de sist.

Metoda de extractie prin fracturarea hidraulica a rocilor de sist este controversata si a provocat proteste si in Romania.

Dupa investire, in luna mai, Guvernul Ponta a impus un moratoriu pe extractia de gaze de sist pana la finalizarea studiilor europene privind impactul fracturarii hidraulice asupra mediului.

In luna iunie, premierul Ponta a declarat ca Guvernul vrea sa amane pana dupa alegerile parlamentare deciziile privind gazele de sist.

Chevron detine in Romania un perimetru de explorare/exploatare a gazelor la Barlad si trei perimetre in judetul Constanta.

Fostul Guvern a aprobat, in martie, trei acorduri petroliere de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare incheiate intre Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) si Chevron pentru perimetrele din judetul Constanta, respectiv Vama Veche, Adamclisi si Costinesti.

Multe noutati pe frontul de Est

Chevron este tot mai activa in tarile din Europa de Est, care se straduiesc sa isi reduca dependenta de importurile de gaze din Rusia incheind contracte de concesiune, explorare si exploatare cu companii multinationale din domeniu, in scopul de a-si valorifica resursele proprii de gaze naturale.

Astfel, Chevron este pe cale sa obtina o licenta de explorare pentru gaze de sist in Lituania, in vestul tarii, langa Marea Baltica. Chevron a cumparat anul trecut o participatie de 50% intr-o companie locala, LL Investicijos, care detine un camp in acea zona.

Potrivit estimarilor oficiale ale autoritatilor de la Vilnius, rezervele de gaze de sist ale tarii se situeaza intre 50 si 60 de miliarde de metri cubi, care ar putea satisface cererea locala de gaze naturale pe o perioada de 20 de ani, la actualul nivel de consum. Daca va obtine licenta, Chevron va trebui sa se angajeze sa investeasca circa 30 de milioane de dolari in proiectul respectiv.

Chevron deruleaza deja lucrari de explorare pentru gaze de sist in Polonia, unde are concesionate patru campuri, explorarile debutand spre sfarsitul anului 2011.

De asemenea, cei de la Chevron asteapta aprobari pentru demararea de lucrari de explorare pentru gaze de sist de la mai multe consilii locale din Ucraina

Tag Cloud