Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri03292024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Explorare si Productie Petrom a început producția la prima sondă multilaterală offshore forată în România, în care a investit 30 de milioane de euro

Petrom a început producția la prima sondă multilaterală offshore forată în România, în care a investit 30 de milioane de euro

OMV Marea Barents

OMV Petrom a început producția la prima sondă multilaterală offshore forată în România, pe zăcământul Lebăda Vest, aceasta urmând a fi una dintre cele mai productive zece sonde din portofoliul companiei, cu o producție inițială de aproximativ 1.700 bep/zi.

OMV Petrom a investit în această sondă (denumită de companie LVO7) aproximativ 30 de milioane de euro, lucrările de foraj demarând în luna în februarie, în cadrul campaniei offshore anunțată în septembrie 2017.

”Forajul multilateral este o nouă tehnologie care ne permite să accesăm zone diferite din cadrul unui zăcământ, prin intermediul unei singure sonde. Prin sondele multilaterale putem să accesăm resurse suplimentare în cadrul zăcămintelor mature și să creștem producția, însă în condiții de control al costurilor. Sunt mândru că această nouă tehnologie a fost implementată cu succes în OMV Petrom”, a declarat Peter Zeilinger, membru al directoratului OMV Petrom, responsabil de Upstream.

Sonda are două ramuri care au fost forate pe o lungime de 3.200 de metri, respectiv 2.200 de metri, sub fundul mării.

Lebăda Vest este, în prezent, cel mai mare zăcământ de țiței offshore din România aflat în producție. A fost descoperit în 1984 și este deja exploatat de zeci de ani, confruntându-se cu provocările și necesarul ridicat de investiții specifice unui zăcământ matur.

În prezent, OMV Petrom are operațiuni de explorare, dezvoltare şi producţie în apele de mică adâncime (blocul Istria) şi operaţiuni de explorare în parteneriat cu ExxonMobil în apele de mare adâncime (Neptun Deep).

Producţia de ţiţei şi gaze din apele de mică adâncime (blocul Istria) este de circa 30.000 bep/zi, reprezentând circa 18% din producţia grupului în România. Producţia anuală de ţiţei și gaze provenită din Marea Neagră este echivalentă cu cea necesară pentru a încălzi 1 milion de gospodării timp de un an sau pentru a face plinul la 4,4 milioane de autoturisme.

Producţia provine din cinci zăcăminte aflate în exploatare: Lebăda Est (descoperit în 1980), Lebăda Vest (descoperit în 1984), Sinoe (descoperit în 1988), Pescăruș (descoperit în 1999) şi Delta (descoperit în 2007).

Tag Cloud