Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Tue04162024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Explorare si Productie OMV vinde 30% din participația la Rosebank canadienilor de la Suncor pentru 215 milioane $

OMV vinde 30% din participația la Rosebank canadienilor de la Suncor pentru 215 milioane $

Rosebank

Grupul austriac OMV, principal acționar al companiei românești OMV Petrom, a ajuns la acord cu Suncor Energy în vederea vânzării a 30% din participațiile sale la proiectul de petrol și gaze Rosebank pentru 215 de milioane de dolari, din Marea Britanie.

Suncor Energy, companie care are sediul la Calgary, este cea mai mare companie energetică integradă din Canada.

După realizarea acestei tranzacții, OMV va rămâne doar cu o participație de 20% în Rosbank, al cărui operator este compania americană Chevron North Sea Limited (care deșine 40%). O participație de 10% aparține eglezilor de la DONG E&P Limited.

“Această tranzacție rebalansează portofoliul OMV prin reducerea necesarului de investiții viitoare în condițiile în care PMV va păstra o participație considerabilă în acest proiect. În același timp, implicarea Suncor, va consolida poziția proiectului, care intră în faza sa de implementare, canadienii aducând cu ei vasta lor experiență în domeniul offshore”, a declarat Johann Pleininger, membrul boardului executiv al OMV responsabil cu activitatea de upstream.

Suncor va efectua o plată inițială de 50 de milioane de dolari. Tranzacția va fi condiționată de ducerea la bun sfârșit a anumitor proceduri birocratice, printre care aprobarea de către reglementatori, și se va încheia în cel de-al patrulea trimestru al acestui an. La finalizarea tranzacției, OMV va mai încasa de la canadieni o sumă care ar putea ajunge la 165 milioane de dolari.

OMV va efectua o reevaluare a activelor de 530 milioane de euro corespunzătoare deținerii de 50% din Rosebank, reevaluare care va figura în datele financiare de pe trimestrul al doilea al acestui an.

Zăcământul Rosebank a fost descoperit în 2004 și se situează la aproximativ 130 de km nordvest de Insulele Shetland, la o adâncime de aproximativ 1.100 de metri. Capacitatea de producție estimată este de 100.000 de barili de petrol și de 8- de milioane de metri cubi de gaz natural pe zi.

Tag Cloud