Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu04182024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Explorare si Productie Iranul are nevoie de 180 de miliarde de dolari investiții în industria petrolieră

Iranul are nevoie de 180 de miliarde de dolari investiții în industria petrolieră

iran-oil

Iranul se pregătește să-și majoreze producția de petrol cu aproximativ un milion de barili pe zi, pentru a ajunge la capacitatea de export de dinaintea impunerii sancțiunilor occidentale. Pentru aceasta însă e nevoie de investiții masive în industria petrolieră, estimate de vicepreședintele Companiei de Petrol Iraniene, Ali Kardar, la aproximativ 180 de miliarde de dolari.

Potrivit oficialului iranian, citat de agenția de presă IRNA, din cele 180 de miliarde, 100 de miliarde de dolari ar trebui îndreptate către sectorul upstream, iar 80 de miliarde de dolari către sectorul downstream. Investițiile sunt cuprinse în cel de-al șaselea Plan Cincinal de Dezvoltare Economică a Iranului (2016-2021).

Kardar a precizat că în precedentul cincinal, investițiile în sectorul petrolier s-au ridicat la 70-75 miliarde de dolari.

Exporturile iraniene de petrol au scăzut cu aproximativ 1,1 milioane barili/zi în 2013, după înăsprirea sancțiunilor economice impuse de statele din Vest din cauza programului nuclear al Iranului.

Sancțiunile au fost ridicate în a doua parte a lunii ianuarie, ocazie cu care Teheranul a anunțat că producția de petrol va fi majorată cu 500.000 barili/zi până la mijlocul anului, o creștere similară fiind vizată după alte șase luni.

Tag Cloud