Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Tue05212024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Energie Regenerabila Stiri Energie Regenerabila Energie Solara/Eoliana Gigantul Iberdrola a preluat integral Eolica Dobrogea One

Gigantul Iberdrola a preluat integral Eolica Dobrogea One

iberdrola

Spaniolii care au renunţat în anii din urmă la investiţia în reactoarele 3 şi 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă dar şi la zeci de proiecte eoliene locale promise la începutul crizei, păstrează totuşi în portofoliul din România câteva eoliene.

Astfel, în această vară au preluat integral Eolica Dobrogea One SA, cumpărând acţiunile puţine care au mai rămas la celălalt acţionar, Eolica Dobrogea (Schweiz), indică documentele companiei, consultate de Energy Report.

Ca să fim mai precişi, preluarea s-a făcut de acţionarul “Iberdrola Renewables Romania”. Aceasta din urmă a beneficiat recent de un împrumut de nu mai puţin de 510 milioane de lei (circa 115 milioane de euro) de la compania-mamă Iberdrola.

Asta în ciuda (sau tocmai?...) Din cauza rezultatelor financiare slabe din anul 2013 ale Iberdrola Renewables Romania, an în care activele nete ale companiei au fost sub jumătate din capitalul social.

Nu la fel de rău o duce “Eolica Dobrogea One”, aflată acum integral în portofoliul spaniolilor, care potrivit rezultatelor din 2013 (cele din 2014 nu sunt disponibile încă) a avut din eoliene un rulaj de peste 90 de milioane de lei, din care circa 17 milioane de lei profit.

Să amintim că în anul 2008, Iberdrola a cumpărat de la Eolica Dobrogea 50 de proiecte eoliene, cu o capacitate totală de 1.600 MW şi a anunţat că va finaliza toate investiţiile până în 2017, în colaborare cu Eolica. Lucrurile nu s-au întâmplat nici pe departe conform planurilor.

Dacă tragem linie, de la intrarea spaniolilor de la Iberdrola în România, din activitatea acestora au rămas mai degrabă vorbele decât investiţiile: scandalul cu Eolica Dobrogea, ajunsă în insolvenţă şi retragerea din proiectul reactoarelor nucleare de la Cernavodă . S-a concretizat parcul eolian de 80 MW de la Mihai Viteazu (judeţul Constanţa) şi participaţii în alte proiecte. Iberdrola a încercat să vândă Parcul de la Mihai Viteazu gigantului chinez Sinovel (cel mai mare producător de turbine eoliene din China) dar negocierile au eşuat.

A reuşit totuşi să vândă grupul Beta Wind, aşa cum scriam în Energy Report. Beta Wind are  proiecte eoliene pe mai multe firme (Beta Sud 1, 2, 3 şi Beta Nord 1, 2, 3), în regiunea Casimcea şi Topolog din Constanţa dar are şi o parte din parcul Verbund de 225 MW. Beta Wind a fost vândut către Astropoint şi omul de afaceri româno – american Marius Iliev, aceştia din urmă având, de asemenea, mai multe proiecte eoliene în România.

 

Tag Cloud