Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri04192024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Energie Regenerabila Stiri Energie Regenerabila Energie Solara/Eoliana Gigantul Iberdrola renunţă la o companie din România

Gigantul Iberdrola renunţă la o companie din România

iberdrola

 După ce a renunţat şi la investiţia în reactoarele 3 şi 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă în urmă cu patru ani, spaniolii de la Iberdrola au hotărât săptămânile trecute să lichideze “Iberdrola Energie Romania”, indică un document al companiei, consultat de Energy Report.

Amintim că la începuturile intrării în România din anul 2008,  marele grup  Iberdrola a cumpărat de la Eolica Dobrogea 50 de proiecte eoliene, cu o capacitate totală de 1.600 MW şi a anunţat că va finaliza toate investiţiile până în 2017, în colaborare cu Eolica. Lucrurile nu s-au întâmplat nici pe departe conform planurilor.

Dacă tragem linie, de la intrarea spaniolilor de la Iberdrola în România, din activitatea acestora au rămas mai degrabă vorbele decât investiţiile: scandalul cu Eolica Dobrogea, ajunsă în insolvenţă şi retragerea din proiectul reactoarelor nucleare de la Cernavodă . S-a concretizat parcul eolian de 80 MW de la Mihai Viteazu (judeţul Constanţa) şi participaţii în alte proiecte. Iberdrola a încercat să vândă Parcul de la Mihai Viteazu gigantului chinez Sinovel (cel mai mare producător de turbine eoliene din China) dar negocierile au eşuat.

A reuşit totuşi să vândă grupul Beta Wind. Beta Wind are  proiecte eoliene pe mai multe firme (Beta Sud 1, 2, 3 şi Beta Nord 1, 2, 3), în regiunea Casimcea şi Topolog din Constanţa dar are şi o parte din parcul Verbund de 225 MW. Beta Wind a fost vândut către Astropoint şi omul de afaceri româno – american Marius Iliev, aceştia din urmă având, de asemenea, mai multe proiecte eoliene în România.


Tot recent, lunile trecute, din cauza rezultatelor financiare slabe din anul 2013 ale Iberdrola Renewables Romania, an în care activele nete ale companiei au fost sub jumătate din capitalul social, marele grup spaniol Iberdrola a hotărât să împrumute compania înregistrată în România cu 510 milioane de lei (circa 115 milioane de euro).

Nici celelalte companii ale Iberdrola din România nu prea au cu ce se lăuda. Nici “Iberdrola Engineering And Construction” şi nici “Iberdrola Ingenieria Y Construccion Sa Erandio Sucursala Bucureşti” nu au decât afaceri reduse, de la înfiinţare până în prezent.

Astfel că după ce la începutul lui 2014 au anunţat că vor să vândă proiectele eoliene locale, au revenit apoi asupra deciziei. Până la urmă, întrebarea poate fi şi dacă le cumpără cineva. În cazul în care se ia decizia de desfiinţare prin lichidare a unei companii, probabil că nu a vrut să o cumpere nimeni.

 

Tag Cloud