Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu03282024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Energie Regenerabila Stiri Energie Regenerabila Energie Solara/Eoliana Proiect fotovoltaic pe 60 ha din Dolj, desfiinţat

Proiect fotovoltaic pe 60 ha din Dolj, desfiinţat

lebenite

La nici jumătate de an de la înfiinţarea din 2013, o firmă bucureşteană promitea să investească peste 40 milioane de euro în realizarea unui parc cu panouri solare în localitatea Călăraşi din Dolj.

Parcului i-a fost alocată în vara anului 2013 printr-o hotărâre a Consiliului Local o suprafaţă de 60 de hectare din cele 218 ale islazului comunal. Investitorii susţineau atunci că soarele din zona plină de lubeniţe este foarte puternic astfel că, în lunile de vară, arde pur şi simplu solurile nisipoase.

“Terenul este dat pe o perioadă de 49 de ani într-o asociere în participaţiune: noi punem terenul şi ei fac investiţia. Dacă panourile sunt la 4 metri înălţime, pot paşte şi animalele acolo şi, în acest sens, am specificat în contract”, a explicat atunci primarul comunei Călăraşi.

La acestea s-au adăugat şi alte promisiuni. Mai precis, conform negocierilor, investitorii urmau să ofere comunei o cotă de 0,75% din profit, ceea ce putea să însemne un câştig de peste un milion de euro anual.

De asemenea, primarul a stabilit cu investitorii că iluminatul public şi toate instituţiile publice – primărie, şcoli, dispensar etc – să primească energie electrică în mod gratuit.

Firma cu pricina se numeşte “Muntenia Solar PV” şi nu a desfăşurat însă nicio activitate de la înfiinţare. Mai mult decât atât, săptămânile trecute, asociatele acesteia, Maria Mija şi Elvira Tudor, au hotărât să o desfiinţeze prin lichidare, potrivit unui document consultat de Energy Report.

Cele două “investitoare” au declarat pe proprie răspundere în documentul de lichidare că firma “nu are datorii faţă de stat sau faţă de terţi”.

E probabil că decizia investitorilor de a tot amâna proiectul şi apoi de a lichida firma au avut legătură mai degrabă cu schimbarea legislaţiei pe certificate verzi şi mai puţin cu faptul că pe primarul localităţii îl cheamă... Vergică Şovăilă.

Partea bună este aceea că animalele din localitate pot paşte acum liniştite şi fără probleme pe islazul comunal.

Tag Cloud