Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Mon10072024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Energie Regenerabila Stiri Energie Regenerabila Energie Solara/Eoliana Scutirea de certificate verzi a marilor consumatori industriali ar putea scumpi curentul electric pentru populație și micile firme

Scutirea de certificate verzi a marilor consumatori industriali ar putea scumpi curentul electric pentru populație și micile firme

Arcelor Mittal certificate verzi

Faptul că, de anul viitor, marii consumatori industriali de energie electrică vor putea beneficia de reducerea cu până la 85% a obligațiilor de achiziție de certificate verzi destinate subvenționării producătorilor de energie din surse regenerabile ar putea scumpi, în compensație, curentul electric pentru populație și micile firme, arată Consiliul Concurenței.

"Având în vedere ultimele modificări ale cadrului legal, privind exceptarea de la aplicarea prevederilor Legii nr. 220/2008 a unui procent din cantitatea de energie electrică livrată consumatorilor finali (prevedere ce vizează, în principal, marii consumatori de energie), se poate aprecia faptul că impactul (certificatelor verzi în factura de curent electric – n.r.) asupra restului consumatorilor finali ar putea creÅŸte", se arată în ultimul raport privind evoluÈ›ia concurenÈ›ei în sectoarele cheie ale economiei publicat joi de Consiliul ConcurenÈ›ei.

Potrivit documentului citat, impactul certificatelor verzi în factura consumatorului final în anul 2013 a fost de 40,04 lei/MWh (8,92 euro/MWh), în condiţiile în care preţul mediu de livrare a energiei electrice pe piaţa reglementată stabilit de către ANRE, în anul 2013, a fost de 155 lei/MWh.

Acest impact s-a majorat masiv în ultimii trei ani, de la doar 9,028 lei/MWh în 2011 la 28,810 lei/MWh în 2012 și 40,04 lei/MWh anul trecut.

Anul trecut, producătorii de energie din surse regenerabile au încasat, din vânzarea certificatelor verzi, suma totală de 1,663 miliarde lei (376 milioane euro).

De la 1 decembrie 2014, marii consumatori industriali de energie electrică vor putea înainta la Ministerul Economiei cereri pentru a beneficia de reducerea cu până la 85% a cotei obligatorii de achiziție de certificate verzi. Reducerile vor fi de 40% pentru întreprinderi cu electro-intensitate între 5 și 10%, de 60% pentru cele cu electro-intensitate de 10-20% și de 85% pentru companiile cu electro-intensitate de peste 20%.

Electro-intensitatea este un indicator care dă seama de ponderea costurilor cu energia electrică în totalul costurilor unei întreprinderi. În formula de calcul a electro-intensității intră media aritmetică a consumului de electricitate din ultimii trei ani, prețul mediu de vânzare al acesteia, precum și valoarea adăugată brută a companiei, reprezentând cifra de afaceri plus producţia capitalizată plus alte venituri din exploatare, plus/minus variaţia stocurilor, minus achiziţiile de bunuri şi servicii (fără includerea costurilor de personal), minus impozitele pe produse.

În iunie, președintele Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), Niculae Havrileț, declara, pentru Hotnews, că "se discută să fie trecute (certificatele verzi de care vor fi scutiți marii consumatori – n.r.) la ceilalți consumatori. Așa cum a fost făcut actul normativ, se va răsfrânge asupra tuturor celorlați consumatori". În HG se precizează că "bugetul total estimat alocat schemei de ajutor de stat reprezintă echivalentul în lei al sumei de 750 milioane euro", însă ulterior Guvernul a precizat că "nu vor fi alocate fonduri de la bugetul de stat", fără a spune și de unde va fi luată suma de 750 milioane euro.

Prin sistemul certificatelor verzi Guvernul sprijină producţia de energie din surse regenerabile. Fiecare producător primeşte gratuit de la Transelectrica un anumit număr de certificate verzi pentru energia pe care o produce şi o livrează în reţea. Mai departe, producătorii vând certificatele verzi către furnizori, care sunt obligaţi prin lege să le cumpere, scopul fiind ca o anumită parte din consumul final de energie să fie asigurată de sursele regenerabile. Furnizorii îşi recuperează costurile cu achiziţia certificatelor verzi prin includerea în tarife a acestor cheltuieli, costurile subvenției fiind suportate de consumatorii finali de curent electric.

Creşterea costurilor cu energia electrică ca urmare a sistemului de sprijin al energiei regenerabile prin certificate verzi are impact semnificativ asupra preţurilor produselor industriale şi, implicit, asupra competitivităţii industriei energointensive. De exemplu, producătorul de aluminiu Alro Slatina, cel mai mare consumator de energie electrică din România, controlat de rușii de la Vimetco, a înregistrat o pierdere netă ajustată de 115 milioane lei în primele 9 luni ale acestui an, de peste 5 ori mai mare decât cea consemnată în perioada similară din 2013, în principal ca urmare a triplării costurilor cu achiziționarea de certificate verzi destinate subvenționării producătorilor de energie regenerabilă, de la 34 la 90 milioane lei.

Tag Cloud