Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Mon10072024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Electricitate Stiri Electricitate Energie Electrica Pierderile rușilor de la Alro au crescut de peste 5 ori, la 115 milioane lei, din cauza triplării costurilor cu certificatele verzi

Pierderile rușilor de la Alro au crescut de peste 5 ori, la 115 milioane lei, din cauza triplării costurilor cu certificatele verzi

alro

Producătorul de aluminiu Alro Slatina, cel mai mare consumator de energie electrică din România, controlat de rușii de la Vimetco, a înregistrat o pierdere netă ajustată de 115 milioane lei în primele 9 luni ale acestui an, de peste 5 ori mai mare decât cea consemnată în perioada similară din 2013, în principal ca urmare a triplării costurilor cu achiziționarea de certificate verzi destinate subvenționării producătorilor de energie regenerabilă, de la 34 la 90 milioane lei, dar și supraproducției de aluminiu de pe piețele internaționale, care a dus la scăderea prețurilor de vânzare.

Alro și-a crescut nivelul vânzărilor de aluminiu procesat, dar din cauza unor factori pe care nu i-a putut controla, cum ar fi piața internațională a aluminiului și taxele legate de energie, compania a continuat să înregistreze pierderi, se arată într-un comunicat al Alro.

“Al treilea trimestru al acestui an a fost unul dificil, marcat de scăderea cererii, în special în luna august, și de o creștere competiţională într-o piaţă care se confruntă cu supraproducţie. În ciuda costurilor ridicate, care nu au fost sub controlul nostru, am decis să continuăm și chiar să creștem investițiile pentru îmbunătățirea eficienței energetice, încercând astfel să contracarăm parțial condițiile dificile din piață”, a declarat președintele Consiliului de Administrație al Alro, Marian Năstase.

Vânzările cantitative de produse de aluminiu au înregistrat un ușor avans de, 1% față de perioada similară a anului 2013, cu o creștere de 7% a vânzărilor de aluminiu procesat, în timp ce vânzările de produse de aluminiu primar s-au redus cu aproximativ 3%.

Certificate verzi și creanțe TVA

"Cu toate acestea, factorii externi au continuat să aibă un impact semnificativ asupra rezultatelor companiei: prețul scăzut al aluminiului pe piața internațională (media aferentă perioadei ianuarie – septembrie 2014 la Bursa de Metale din Londra a fost de 1.833 de dolari/tonă, în vreme ce în perioada similară a anului 2013 a fost de 1.871 de dolari/tonă), precum și costurile mari cu eco-taxele. Conducerea companiei a continuat implementarea de măsuri care să asigure sustenabilitatea operațiunilor, cum ar fi printre altele diversificarea riscului privind achiziția de energie și continuarea investițiilor pentru dezvoltarea activității operaționale", se mai arată în comunicat.

Astfel, doar în 2014, Alro a plătit aproximativ 90 de milioane de lei pentru cota de certificate verzi aferentă anului 2013, în vreme ce în perioada similară din 2013 a plătit aproximativ 34 de milioane de lei pentru cota de certificate verzi aferentă anului 2012.

În raportul la 9 luni al societății se arată că, în perioada respectivă, Alro a consemnat un flux de numerar negativ generat din activitatea operațională de 26,697 milioane lei, față de unul pozitiv de 127,697 milioane lei în primele 9 luni ale anului 2013, în special din cauza achiziției de certificate verzi pentru anul 2013, care s-a realizat în anul 2014, respectiv 90,042 milioane lei, față de 33,692 milioane lei plătiți în anul 2013 pentru cota aferentă anului 2012.

Alte cauze ale înrăutățirii cash-flow-ului Alro au fost scăderea vânzărilor și creșterea creanțelor, atât a celor comerciale, cât și a celei privind TVA-ul pe care statul trebuie să-l restituie companiei.

Ajutor de stat pentru contracararea altui ajutor de stat

Alro este cel mai mare consumator de energie electrică din Româna și este controlată de compania Vimetco, aparținând oligarhului rus Vitali Matchitski.

"În aceste condiții, ultimele schimbări legislative privind schema de sprijin pentru sectorul energiei regenerabile reprezintă o soluție vitală pentru continuarea operațiunilor noastre", a declarat președintele Consiliului de Administrație al Alro, Marian Năstase.

De la 1 decembrie anul acesta, marii consumatori industriali de energie electrică vor putea face cerere la Guvern pentru a beneficia de un ajutor de stat constând în reducerea cu până la 85% a obligațiilor de achiziție de certificate verzi destinate subvenționării producătorilor de energie din surse regenerabile

Reducerile vor fi de 40% pentru întreprinderi cu electro-intensitate între 5 și 10%, de 60% pentru cele cu electro-intensitate de 10-20% și de 85% pentru companiile cu electro-intensitate de peste 20%. Numărul estimat al beneficiarilor acestei scheme de ajutor de stat acordat este 300, iar bugetul total estimat alocat schemei de ajutor de stat reprezintă echivalentul în lei al sumei de 750 milioane euro.

Electro-intensitatea este un indicator care dă seama de ponderea costurilor cu energia electrică în totalul costurilor unei întreprinderi. În formula de calcul a electro-intensității intră media aritmetică a consumului de electricitate din ultimii trei ani, prețul mediu de vânzare al acesteia, precum și valoarea adăugată brută a companiei, reprezentând cifra de afaceri plus producţia capitalizată plus alte venituri din exploatare, plus/minus variaţia stocurilor, minus achiziţiile de bunuri şi servicii (fără includerea costurilor de personal), minus impozitele pe produse.

Subvenții din buzunarul micilor consumatori?

Potrivit Executivului, industria energointensivă din România asigură circa 20% din consumul de energie. În acelaşi timp, este cel mai mare generator de locuri de muncă, la nivelul lui 2012 asigurând direct aproximativ 760.000 locuri de muncă şi indirect circa 1,5 milioane.

Prin sistemul certificatelor verzi Guvernul sprijină producţia de energie din surse regenerabile. Fiecare producător primeşte gratuit de la Transelectrica un anumit număr de certificate verzi pentru energia pe care o produce şi o livrează în reţea. Mai departe, producătorii vând certificatele verzi către furnizori, care sunt obligaţi prin lege să le cumpere, scopul fiind ca o anumită parte din consumul final de energie să fie asigurată de sursele regenerabile. Furnizorii îşi recuperează costurile cu achiziţia certificatelor verzi prin includerea în tarife a acestor cheltuieli.

Creşterea costurilor cu energia electrică ca urmare a sistemului de sprijin al energiei regenerabile prin certificate verzi are impact semnificativ asupra preţurilor produselor industriale şi, implicit, asupra competitivităţii industriei energointensive, care, în ultimii ani, a făcut un lobby foarte puternic la Guvern pentru reducerea acestei poveri. În acest sens, printre cele mai vocale companii s-au numărat Alro Slatina și Mittal Steel.

Reducerea obligației de achiziție de certificate verzi pentru marii consumatori industriali ar putea fi însă compensată prin majorarea obligației respective pentru consumatorii casnici și pentru firmele mici și mijlocii, astfel încât investitorii în energie regenerabilă nu vor pierde nimic din subvenție.

În iunie, președintele Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), Niculae Havrileț, declara, pentru Hotnews, că "se discută să fie trecute (certificatele verzi de care vor fi scutiți marii consumatori – n.r.) la ceilalți consumatori. Așa cum a fost făcut actul normativ, se va răsfrânge asupra tuturor celorlați consumatori". În HG se precizează că "bugetul total estimat alocat schemei de ajutor de stat reprezintă echivalentul în lei al sumei de 750 milioane euro", însă ulterior Guvernul a precizat că "nu vor fi alocate fonduri de la bugetul de stat", fără a spune și de unde va fi luată suma de 750 milioane euro.

Tag Cloud