Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri03292024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Energie Regenerabila Stiri Energie Regenerabila Energie Solara/Eoliana Proiect cu panouri solare din Vrancea vândut cu 1 mil. euro unor italieni

Proiect cu panouri solare din Vrancea vândut cu 1 mil. euro unor italieni

fotovoltaic vrancea

Proiectul unui parc cu panouri solare din Panciu, judetul Vrancea, cu o capacitate instalată prevăzută de 7 MW a fost vândut către două firme înregistrate în Milano. Preţul tranzacţiei a fost de circa 1,1 milioane de euro, se arata într-un document al firmei Petosolar consultat de Energy Report.

Cumpărătorii sunt firmele Intersolar 1 şi Intersolar 2 înregistrate în Milano. Până la tranzacţie, acestea deţineau câte 2,5% din proiectul Petosolar.

Vânzătorii, Alexandru Toma care a fost şi administratorul firmei şi Codrin Petre deţineau 67,50% respectiv 27,50% din proiect. După vânzare, Toma a fost descărcat de gestiune.

Acesta este “filmul” acestui tip de tranzacţii, devenit deja aproape clasic. Astfel, începutul proiectului corelat  obţinerii avizelor e încredinţat unor oameni mai “descurcăreţi” de-ai locului sau, în cazul investitorilor foarte mari, aceste formalităţi care presupun extrem de multă birocraţie şi cheltuieli (spre exemplu cu scoaterea din teren agricol şi introducerea în intravilan) pot fi încredinţate unor case de avocatură înspre gestionare, care la rândul lor pot delega unele dintre sarcini la terţi.

Odată ajunse în stadiul “ready to build”, proiectele sunt vândute adevăraţilor investitori. În multe cazuri se întămplă ca în cazul de faţă: cumpărătorii, iniţial asociaţi minoritari, sunt firme străine după cum în alte cazuri pot fi anumite firme româneşti paravan pentru anumite firme străine.

Tag Cloud