Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu03282024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Energie Regenerabila Stiri Energie Regenerabila Energie Solara/Eoliana Eolienele din Constanţa primesc încă 93,5 mil. lei de la Steag

Eolienele din Constanţa primesc încă 93,5 mil. lei de la Steag

eoliene Crucea

După ce a preluat anul trecut proiectul eolian Crucea de la Monsson Group, proiect situat la circa 50 km de portul Constanţa, producătorul german de energie STEAG a decis să majoreze capitalul social al firmei Crucea Wind Farm, prin aport în numerar, cu 93,5 milioane de lei, se arată într-o hotărâre a firmei din 3 octombrie.

La Crucea este proiectat unul dintre cele mai mari parcuri cu turbine eoliene din România, cu o capacitate instalată de 108 MW. De altfel, investţiile totale din Crucea Nord sunt estimate la 192 de milioane de euro.

Cu această nouă majorare de capital, noul capital social al firmei constănţene este de circa 97 milioane de lei, format din puţin peste 93,5 milioane de lei şi 800.000 de euro.

Asociaţii firmei sunt holdingul Crucea North Wind Holding, firmă românească care acum deţine circa 3,6% din Crucea Wind Farm, avându-i ca mandatari pe Mihaela Ispas şi Cătălin Mrejeru şi, acţionarul majoritar Steag GmbH, cu o deţinere de 96,4%.

Nemţii au solicitat de curând şi un împrumut de 68 de milioane de euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) pentru finalizarea proiectului, restul banilor necesari urmând a veni din alte credite, precum şi din fondurile proprii ale STEAG.

La începutul lunii octombrie, gigantul danez Vestas a anunţat că a primit comanda de a echipa integral cu turbine eoliene parcul eolian Crucea Nord. Comanda include, aşa cum scria de curând Energy Report, furnizarea, instalarea şi operarea turbinelor, precum şi un contract de mentenanţă semnat pe 10 ani.

Livrarea este planificată să înceapă în aprilie anul viitor, iar finalizarea lucrărilor şi predarea parcului eolian către investitor este aşteptată pentru luna decembrie 2014.

Danezii vor livra celor de la STEAG, pentru parcul eolian Crucea Nord din Dobrogea, un număr de 36 de turbine eoliene model V112.3.0 MW, care vor produce peste 300 GW de energie electrică pe an.

Tag Cloud