Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Wed12042024

Last updateThu, 28 Nov 2024 6pm

Romana English
Back Home Energie Regenerabila Stiri Energie Regenerabila Energie Hidro si Geotermala CE Hunedoara ia banii înapoi de la Hidro Tarniţa şi e scoasă din acţionariat

CE Hunedoara ia banii înapoi de la Hidro Tarniţa şi e scoasă din acţionariat

hidro-tarnita

După două somaţii prin care Complexului Energetic Hunedoara i se cerea să plătească restanţele de 6,23 milioane de lei pentru acţiunile subscrise în cazul unei majorări de capital a Hidro Tarniţa, aceasta din urmă a renunţat. Mai mult decât atât, Complexul îşi va primi înapoi şi banii vărsaţi deja (30% din totalul la cât s-a angajat) şi iese din acţionariat, indică un document al Hidro Tarniţa, consultat de Energy Report.

Pentru ca CE Hunedoara să primească banii, în primă instanţă, vor fi anulate acţiunile subscrise în decembrie 2013 de Complex pentru ca apoi să fie emise altele noi, în acelaşi număr şi cu aceeaşi valoare şi apoi vândute singurului acţionar rămas, SAPE, societate desprinsă din Electrica SA şi care gestionează participaţiile minoritare ale statului la companiile de distribuţie de energie.

CE Hunedoara nu va primi toţi cei circa 2,6 milioane de lei. Din această sumă se vor scădea dobânzi de întârziere, contravaloarea daunelor suferite de Hidro Tarniţa dar şi alte cheltuieli.

Ca scurt istoric să amintim că în AGEA din 12 decembrie 2013 a Hidro Tarniţa s-a aprobat majorarea capitalului cu 75.685.000 lei. Complexul Energetic Hunedoara a subscris în cadrul majorării pentru 88.425 din acţiunile nou emise din totalul de 756.850 acţiuni nou emise, fiecare cu valoare nominală de 100 de lei.

Termenul limită pentru plata totală a acţiunilor a fost 31 decembrie 2014 dar Complexul Energetic Hunedoara a plătit doar 30% din acţiuni. De la data limită de 31 decembrie 2014 , Hidro Tarniţa a calculat dobânzi de întârziere şi daune.

La acea majorare de capital de mai sus trebuia să participe iniţial şi Nuclearelectrica, Romgaz şi CE Oltenia (cu câte 8,9 milioane lei), Hidroelectrica (31,3 milioane lei), CE Hunedoara şi Electrica (câte 8,8 milioane lei) tot până la 31 decembrie 2014. N-a fost să fie.

Până în prezent nu a fost găsit niciun investitor care să anunţe ferm că participă la construirea hidrocentralei prin pompaj de peste 1 miliard de euro de la Tarniţa-Lăpuşteşti din apropiere de Cluj.

 

Tag Cloud