Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri04192024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Electricitate Stiri Electricitate Energie Electrica Doar OMV Petrom și CE Oltenia au finalizat proiecte din Planul Național de Investiții în energie și vor primi în total rambursări de peste 111 mil. €

Doar OMV Petrom și CE Oltenia au finalizat proiecte din Planul Național de Investiții în energie și vor primi în total rambursări de peste 111 mil. €

centrala Brazi certificate

Doar 2 proiecte dintr-un total de 29 prevăzute în Planul Național de Investiții în energie pentru perioada 2013-2020, finanțat din vânzarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră alocate României, au fost finalizate, companiile care au implementat respectivele proiecte, OMV Petrom și Complexul Energetic Oltenia, urmând să primească pentru acestea rambursări în valoare totală de 111,3 milioane euro.

Potrivit raportului privind realizarea Planului Național de Investiții în energie pentru anul 2014, înaintat de Ministerul Energiei Comisiei Europene, dintr-un total de 29 de proiecte de investiții aprobate prin Planul menționat, au fost finalizate 2. 10 proiecte se află în diverse stadii de implementare sau și-au programat data de demarare, alte 10 au fost amânate în raport cu data de demarare stabilită inițial, iar 7 au fost anulate, se arată în raport.

Cea mai importantă dintre investițiile finalizate prevăzute în Planul Național este centrala electrică pe gaze naturale de la Brazi a OMV Petrom, a cărei construcție a început în 2009 și care a început producția comercială de energie electrică în 2012.

Potrivit raportului citat, valoarea totală a investiției, cu TVA inclus, s-a ridicat la 612,67 milioane euro. Din vânzarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră alocate României, sursa de finanțare a Planului Național de Investiții în energie, OMV Petrom va primi o rambursare în valoare de circa 90,8 milioane euro. Potrivit legislației în vigoare, investițiile incluse în Planul Național de Investiții primesc finanțare nerambursabilă în proporție de 25% din valoarea cheltuielilor eligibile.

"Solicitarea de finanțare a fost depusă și aprobată în 2014. Următorul pas va fi demararea negocierilor pentru încheierea contractului de finanțare, pe baza căruia se vor face plăți din fondurile Planului Național de Investiții. Suma totală eligibilă pentru rambursare se ridică la circa 90,8 milioane euro", arată Ministerul Energiei, în raportul citat, înaintat Comisiei Europene.

Cealaltă investiție finalizată este reabilitarea și modernizarea Unității 4 pe lignit a termocentralei Rovinari din cadrul Complexului Energetic Oltenia, cu o putere instalată de 330 MW. Investiția a demarat în 2010, iar unitatea se află în prezent în teste, urmând să înceapă producția comercială în prima jumătate a acestui an.

Valoarea totală a investiției, cu TVA inclus, s-a ridicat la 113,61 milioane euro. Din vânzarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră alocate României, sursa de finanțare a Planului Național de Investiții în energie, CE Oltenia va primi o rambursare în valoare de circa 20,5 milioane euro.

"Solicitarea de finanțare a fost depusă și aprobată în 2014. Următorul pas va fi demararea negocierilor pentru încheierea contractului de finanțare, pe baza căruia se vor face plăți din fondurile Planului Național de Investiții. Suma totală eligibilă pentru rambursare se ridică la circa 20,5 milioane euro", arată Ministerul Energiei, în raportul citat, înaintat Comisiei Europene.

În raport se menționează că a mai fost aprobată finanțarea din Planul Național de Investiții și a proiectului de reabilitare și modernizare a unității 7 pe lignit de la sucursala Ișalnița a Complexului Energetic Oltenia, investiție cu valoare totală, TVA inclus, de 38,06 milioane euro, din care realizatorul investiției va primi, prin Planul Național de Investiții, o rambursare de circa 7,5 milioane euro. Investiția a fost demarată în 2010.

"Solicitarea de finanțare a fost depusă și aprobată în 2014. Următorul pas va fi demararea negocierilor pentru încheierea contractului de finanțare, pe baza căruia se vor face plăți din fondurile Planului Național de Investiții. Suma totală eligibilă pentru rambursare se ridică la circa 7,5 milioane euro", arată Ministerul Energiei, în raportul citat, înaintat Comisiei Europene.

Potrivit raportului, 7 dintre cele 29 de proiecte aprobate prin Planul Național de Investiții au fost anulate, din cauza faptului că companiile inițiatoare nu au mai avut resurse financiare pentru implementarea lor. Acestea sunt Electrocentrale Galați, termocentrala Deva din cadrul Complexului Energetic Hunedoara, Adrem Invest SRL, Brăila Power, CET Brăila, sucursala Paroșeni a Complexului Energetic Hunedoara și Vilcet Energy SRL.

Un certificat de emisii de gaze cu efect de seră dă dreptul unui producător de energie la emiterea unei tone de astfel de emisii în atmosferă. Prin Protocolul de la Kyoto, statelor li s-au alocat drepturi diferite în această privință, pe bază de certificate, în funcție de gradul de reducere a poluării față de anul de referință 1990. Mai departe, statele alocă aceste drepturi producătorilor de energie. Dacă depășesc nivelul admis de emisii, companiile trebuie să cumpere certificate de emisii de gaze cu efect de seră de la societățile mai puțin poluante, care dețin exces de drepturi de emisii, pe burse specializate.

Cu acordul Comisiei Europene, statul român, prin Ministerul Energiei, folosește banii din vânzarea certificatelor alocate României pentru finanțarea de investiții în retehnologizarea, modernizarea și eficientizarea sectorului energetic și pentru reducerea emisiilor de CO2, investiții prevăzute în Planul Național de Investiții.

În ultimii doi ani, 2013 și 2014, încasările de la producătorii de energie din vânzarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră de către statul român, bani care au intrat în contul Planului Național de Investiții, s-au ridicat la suma totală de 122,44 milioane euro, din care 71,33 milioane euro în 2013 și 51,13 milioane euro în 2014.

Anul trecut, pentru achiziția de certificate de gaze cu efect de seră, cele mai mari sume au fost plătite de către sucursala Rovinari a Complexului Energetic Oltenia (14,19 milioane euro) și OMV Petrom (11,81 milioane euro).

"Din alocarea pe 2014 s-a plătit doar circa 56%, din cauza dificultăților financiare cu care se confruntă operatorii", se arată în raportul Ministerului Energiei.

De altfel, Comisia Europeană a aprobat recent un ajutor de stat în valoare de circa 38 milioane de euro pentru salvarea Complexului Energetic Hunedoara. Astfel, Guvernul va acorda complexului energetic împrumuturi pe termen scurt care să îi permită să îşi plătească creditorii şi să îşi menţină activităţile de exploatare până când va fi în măsură să prezinte un plan de restructurare. Banii vor fi folosiți inclusiv pentru achiziţionarea de certificate de emisii de gaze cu efect de seră.

Tag Cloud