Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Tue02272024

Last updateFri, 02 Feb 2024 10am

Romana English
Back Home Energie Regenerabila Stiri Energie Regenerabila Energie Hidro si Geotermala Din banii luaţi pe trei hidrocentrale, ISPH plăteşte dividende şi creditele la BRD

Din banii luaţi pe trei hidrocentrale, ISPH plăteşte dividende şi creditele la BRD

dip 569 450

 

Institutul de Studii şi Proiectări Hidroenergetice (ISPH), controlat în proporţie de 65% de fostul ministru Dan Ioan Popescu prin firma sa Eldapo, a hotărât în AGOA ca sumele încasate din vânzarea microhidrocentralelor MHC Tomşani 1-3 să fie folosite pentru “achitarea cu prioritate, în următoarea ordine, a creditelor bancare către BRD, plata celorlalţi creditori şi plata integrală şi simultan a dividendelor”, indică o hotărâre a ISPH, consultată de Energy Report.

Acţionarii companiei au hotărât lunile trecute, cu unanimitate de voturi din totalul drepturilor de vot prezente, vânzarea MHC Tomşani 1-3 din Vâlcea cu un preţ minim de 5,5 milioane de euro.

Microcentralele de la Tomşani au fost supuse în ultimele luni unui amplu proces de retehnologizare, împreună cu microhidrocentralele Novaci 2-5.

ISPH a hotărât în vară să ia un credit de până la 6 milioane de lei de la BRD, garantând în acest sens tocmai cu terenurile şi microhidrocentralele Tomşani 1-3 din Vâlcea.

Institutul s-a făcut remarcat în ultimii ani, printre multele lucrări de amploare, şi prin faptul că a avut drept de exclusivitate asupra a zeci de contracte cu Hidroelectrica  pe asistenţă tehnică, studii de fezabilitate, proiecte tehnice etc. Interesant e că multe dintre acestea au fost făcute prin  încredinţare directă, fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare.

În plus, începând din timpul guvernării Năstase până la guvernarea Tăriceanu, în scandalul retehnologizării Porţilor de Fier 1 şi 2 prin încredinţare directă, tot ISPH a fost implicat, pe partea de proiectare. De altfel, ISPH a efectuat şi un studiu de fezabilitate pentru Hidro Tarnița.

Ca scurt istoric, amintim că ISPH are o veche tradiţie în domeniul proiectării marilor lucrări de construcţii şi infrastructură şi nu doar în domeniul proiectării. Compania s-a format cu acest nume în 1963 când departamentul hidroenergetic, care exista din anul 1949 în cadrul Institutului de Studii şi Proiectări Energetice (ISPE) a fuzionat cu Întreprinderea de Cercetări şi Studii Energetice (ICSE).

 

Tag Cloud