Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Sun04212024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Energie Regenerabila Stiri Energie Regenerabila Energie Hidro si Geotermala ISPH garantează cu microhidrocentrale un credit de la BRD

ISPH garantează cu microhidrocentrale un credit de la BRD

microhidrocentrala a

Institutul de Studii şi Proiectări Hidroenergetice (ISPH), controlat indirect, după ultimele informaţii, de Dan Ioan Popescu, fostul ministru al Economiei în guvernarea Năstase, a hotărât săptămânile trecute să ia un credit de până la 6 milioane de lei de la BRD, garantând în acest sens cu terenurile şi microhidrocentralele Tomşani 1-3 din Vâlcea, indică documente consultate de Energy Report.

Microcentralele de la Tomşani au fost supuse în ultimele luni unui amplu proces de retehnologizare, împreună cu microhidrocentralele Novaci 2-5.

ISPH a început recent, aşa cum scria Energy Report, să construiască încă două microhidrocentrale pe Gilort. Mai precis, microhidrocentralele Gilort şi Novaci Amonte.

Institutul s-a făcut remarcat în ultimii ani, printre multele lucrări de amploare şi prin faptul că a avut drept de exclusivitate asupra a zeci de contracte cu Hidroelectrica  pe asistenţă tehnică, studii de fezabilitate, proiecte tehnice etc. Problema e că multe dintre acestea au fost făcute prin  încredinţare directă, fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare.

În plus, începând din timpul guvernării Năstase până la guvernarea Tăriceanu, în scandalul retehnologizării Porţilor de Fier 1 şi 2 prin încredinţare directă, tot ISPH a fost implicat, pe partea de proiectare. De altfel, ISPH a efectuat şi studiul de fezabilitate pentru Hidro Tarnița.

Ca scurt istoric, amintim că ISPH are o veche tradiţie în domeniul proiectării marilor lucrări de construcţii şi infrastructură şi nu doar în domeniul proiectării. Compania s-a format cu acest nume în 1963 când departamentul hidroenergetic, care exista din anul 1949 în cadrul Institutului de Studii şi Proiectări Energetice (ISPE) a fuzionat cu Întreprinderea de Cercetări şi Studii Energetice (ICSE).

 

Tag Cloud