Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu07182024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Electricitate Stiri Electricitate Energie Electrica CE Oltenia dă o mină de carieră şi un teren la CET Govora

CE Oltenia dă o mină de carieră şi un teren la CET Govora

complexul-energetic-oltenia

Complexul Energetic Oltenia a convocat pentru 20 octombrie AGEA având ca puncte pe ordinea de zi aprobarea transferului cu titlu oneros prin procedura de negociere directă a Unităţii Miniere de Carieră Berbeşti (UMC Berbeşti) către CET Govora, producătorul de energie termică care alimentează municipiul Râmnicu Vâlcea și platforma industrială Oltchim, indică un document al CE Oltenia, consultat de Energy Report.

Cu alte cuvinte, mina va trece de la centru (Departamentul pentru Energie), la Consiliul Județean (CJ) Vâlcea.

Al doilea punct pe ordinea de zi vizează aprobarea transferului cu titlu gratuit a unui teren de jumătate de hectar din Turceni (mai precis, 5.112 mp) aflat în proprietata Complexului, teren aferent unei creşe.

Statul a pregătit încă din primăvară, printr-o ordonanță de urgență, transferul minelor Berbești și Alunu, care aprovizionează cu cărbune CET Govora, precum și să șteargă datorii neplătite ale CET Govora către CEO, pentru cărbunele livrat, de 159,2 milioane lei.

Preţul de transfer al UMC Berbeşti ar urma să nu fie mai mic decât valoarea recomandată de un evaluator autorizat iar scopul este reducerea arieratelor.

În nota de fundamentare a OUG din primăvară se arata că activitatea CET Govora depinde indisolubil de furnizarea de lignit în scopuri energetice de la carierele Alunu și Berbești ale CE Oltenia, cele două societăți semnând în 2010 Contractul de furnizare nr. 666. Guvernul mai precizează că cele două cariere au fost concepute special pentru a alimenta cu cărbune CET Govora.

Între timp, una dintre probleme a fost aceea că Oltchim nu plătea agentului termic furnizat de către CET Govora. Astfel că restanțele CET Govora către CEO au tot crescut. Aşa se face că Guvernul a găsit de cuviinţă să facă un acord prin care să se transfere active de la CE Oltenia la  CET Govora.

 

Tag Cloud