Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Mon12112023

Last updateFri, 17 Nov 2023 10am

Romana English
Back Home Electricitate Stiri Electricitate Energie Electrica Electrica încasează politic datoriile CFR după ce s-au plătit bani pe avocaţi

Electrica încasează politic datoriile CFR după ce s-au plătit bani pe avocaţi

electrica

 Electrica se pregăteşte de listarea la Bursă şi asta pare să aibă rolul de a şterge orice greşeli din trecut sau cheltuieli fără măsură, cheltuieli care, de altfel, se practică frecvent în cazul companiilor de stat. La capitolul datorii neplătite între companiile controlate de stat, sigur rămâne că, în cazul proceselor dintre acestea, aşa cum ne-am obişnuit, pierde contribuabilul de rând dar câştigă avocaţii marilor case de avocatură, abonate la astfel de procese în care nu se face altceva decât se mută banii dintr-un buzunar al statului în altul. Asta când procesele nu sunt înlocuite cu decizii politice. Se poate însă şi cu una şi cu alta, aşa cum e cazul datoriilor pe care le are de plătit CFR către Electrica Furnizare.

Astfel, în AGOA din martie a Electrica Furnizare se hotăra anularea unor penalităţi de întârziere deloc de neglijat, de peste 27 de milioane de lei pentru ca să-şi plătească CFR-ul datoriile din anii 2012 şi 2013. Tot atunci se cerea CFR-ului plata cheltuielilor de judecată efectuate de Electrica Furnizare în dosare aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti, cheltuieli de circa 400.000 de lei, conform documentelor consultate de Energy Report. La finele lunii aprilie însă, Dan Şova, ministrul Transporturilor, a semnat convenţia de stingere a datoriilor între CFR şi Electrica Furnizare. Astfel, CFR are obligaţia de a plăti toate datoriile către Electrica Furnizare până la data de 15 mai.

La data hotărârii, datoriile erau de circa 224 milioane de lei (mai exact 224.141.000 lei).  Tot în AGOA s-a hotărât să se ceară plata facturilor CFR pentru anul 2014 către Electrica Furnizare. Ar putea fi ultima datorie de acest fel, pentru că, acelaşi ministru anunţa că din 15 iunie începând, CFR va cumpăra energie electrică de pe piaţa OPCOM.

Întrebarea este: nu se putea semna o asemenea convenţie de stingere a datoriilor mai demult, fără a mai plăti avocaţi? Iar aceasta întrebare este valabilă în cazul zecilor de procese între companiile de stat, în care marile casele de avocatură abonate la astfel de procese încasează bani frumoşi. Şi asta în procese deloc complexe, de care se pot ocupa şi juriştii, angajaţi cu zecile la companiile de stat.

 

Tag Cloud