Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri04192024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Electricitate Stiri Electricitate Energie Electrica Tranzacții între companii de stat: Transelectrica a cumpărat energie de aproape 19 milioane de lei de la Romgaz și CET Bacău

Tranzacții între companii de stat: Transelectrica a cumpărat energie de aproape 19 milioane de lei de la Romgaz și CET Bacău

Transelectrica BUN

Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA, controlată de statul român, a încheiat, în august 2013, pe piața centralizată a contractelor bilaterale (PCCB) administrată de bursa de energie OPCOM, cinci contracte de achiziție de energie electrică pentru consumul propriu tehnologic cu alte două societăți de stat, Romgaz și CET Bacău, valoarea totală estimată a acestor contracte fiind de 18,87 milioane de lei.

Astfel, Transelectrica a încheiat trei contracte cu Romgaz, în valoare totală estimată de 18,54 milioane de lei, și alte două cu CET Bacău, estimate la un total de 330.000 lei. Compania nu precizează cantitățile achiziționate și prețul de achiziție/MWh.

Transelectrica precizează că valorile contractelor sunt estimate la data de finalizare a acestora, respectiv 28 februarie 2014. Penalitățile fixate sunt de 0,02% pentru fiecare zi de întârziere la plata facturilor, valoarea totală a penalităților neputând-o depăși pe cea a sumelor datorate. Facturile trebuie plătite în termen de 10 zile lucrătoare de la data primirii lor.

Potrivit legislației în vigoare, societățile listate la Bursa de Valori București (BVB) sunt obligate să îi informeze pe investitori cu privire la actele juridice cu valoare cumulată mai mare de 50.000 de euro încheiate cu societăți în care statul român își exercită controlul direct sau indirect.

Datele centralizate de OPCOM arată că, în luna anterioară, iulie 2013, pe segmentul de piață PCCB s-au tranzacționat un număr de 51 de contracte de achiziție energie electrică, la un preț mediu de 169,08 lei/MWh (38,23 euro), cu 9,34% sub cel din iunie, de 186,50 lei/MWh (41,58 euro). Cantitatea totală tranzacționată în iulie a fost de peste 1,65 milioane MWh, valoarea totală a contractelor fiind de 302,96 milioane lei (68,76 milioane euro).

Tarif majorat cu 23%

În prima parte a lunii august, Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a aprobat majorarea cu 23% a tarifului pentru serviciul de sistem perceput de către operatorul sistemului energetic național, Transelectrica, de la furnizorii și producătorii de energie electrică, de la 10,91 lei/MWh plus TVA la 13,42 lei/MWh plus TVA.

Noul tarif pentru serviciul de sistem perceput de către Transelectrica este compus în principal dintr-un tarif pentru servicii tehnologice de sistem, în sumă de 12,28 lei/MWh plus TVA, facturat distribuitorilor de curent electric, la care se adaugă un tarif pentru servicii funcționale de sistem, în sumă de 1,14 lei/MWh plus TVA.

Serviciile tehnologice de sistem sunt achiziționate pe bază de contract de la producători, la cererea Transelectrica SA, pentru menținerea nivelului de siguranță în funcționare al sistemului electroenergetic și a calității energiei transportate la parametrii ceruți de normele în vigoare. Transelectrica SA achiziționează serviciile de sistem tehnologice de la societățile producătoare de electricitate în baza unei proceduri reglementate de ANRE.

Practic, întreaga valoare a serviciilor de sistem achiziționate de la producători (cu excepția componentei de energie activă pentru acoperirea pierderilor în RET) este refacturată de Transelectrica SA furnizorilor de energie electrică licențiați de ANRE, care beneficiază în final de aceste servicii.

Tag Cloud