Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Sun10062024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Preturi Benzina Stiri Preturi Benzina Preturi Utilitati Aproape jumătate din apartamentele Atenei sunt debranșate de la încălzirea centrală

Aproape jumătate din apartamentele Atenei sunt debranșate de la încălzirea centrală

Grecia incalzire lemn

44% dintre apartamentele din Atena sunt debranșate în prezent de la sistemele de încălzire centrală, alimentate cu păcură, procent în creștere față de 2013, când acesta se situa la 33%, potrivit datelor companiei municipale de utilități, Attaki Gas Supply Company (EPA).

Compania a anunțat că are în program finanțarea a 50% din costurile de instalare a unor sisteme autonome pe bază de gaze pentru alimentarea cu apă caldă, căldură și gaze pentru gătit a acestor locuințe.

Aproximativ 250.000 de familii din Grecia încearcă să găsească o soluție pentru încălzirea caselor lor, în timp ce Ministerul pentru Mediu, Energie și Schimbări Climatice al Greciei pregătește o modificare legislativă pentru a face mai facilă instalarea de sisteme autonome în clădirile cu încălzire centrală.

EPA și-a bugetat fonduri de 7 milioane de euro pentru subvenționarea instalării de astfel de sisteme autonome, care costă fiecare 1.200 de euro, TVA inclus.

Potrivit EPA, se economisește în medie 44% prin trecerea de la încălzirea pe bază de păcură la cea pe bază de gaze naturale. În același timp, reducerea tarifului industrial pentru 2013 a fost de 12%, comparativ cu 2012, iar a celui rezidențial, de 11%, scrie Greek Reporter.

Creștere exponențială a taxei pe păcură

Totuși, din cauza recesiunii economice în derulare a Greciei și prin prisma iernii blânde din acest an, consumul total a scăzut cu 11%, ceea ce a făcut ca încasările companiei să scadă cu 18% în 2013, iar profitul net – cu 31%.

Mai mult, presa elenă, preluată de cea internațională, atrage atenția asupra faptului că noile metode de încălzire folosite de greci duc la poluarea aerului. Un smog dens, de culoare maronie, plutește deasupra orașelor din Grecia, mirosul de lemn ars domină atmosfera, iar cei care suferă de astm sau au probleme cu inima au fost sfătuiți să nu iasă din case.

Creșterea taxelor la păcură i-a determinat pe majoritatea grecilor, chiar și pe cei cu venituri peste medie, să treacă la încălzirea cu lemne. Pe lângă că poluează, aceste sisteme de încălzire sunt de multe ori artizanale și au provocat incendii în care și-au pierdut viața câteva zeci de persoane pe an.

Taxa pentru încălzirea pe păcură a crescut cu 450%, dintr-o dată, în 2010. Guvernul susține că este necesar să fie ajustat prețul păcuriei la cel al motorinei, pentru a destructura comerțul ilicit cu păcură.

Înainte de creșterea taxei, o familie obișnuită consuma 2,5 tone de păcură pe an, pentru care plătea circa 2.500 de dolari. Astăzi, pentru aceeași cantitate, suma cheltuită este de 4.400 de dolari.

Sărăcie versus ecologie

Prin urmare, încasările din vânzarea de păcură au scăzut cu 718 milioane de dolari, iar consumul - cu 70%, în ultimii doi ani.

În ceea ce privește poluarea aerului, decizia Ministerului Mediului a fost să crească limita maximă de noxe considerată acceptabilă.

Ministerul a luat măsuri pentru a-i încuraja pe greci să folosească sisteme electrice de încălzire în loc să ardă lemne, dar suma economisită, reprezentând o reducere de 0.60 de euro pe zi pentru gospodăriile mici, nu a constituit un stimulent suficient în acest sens.

Pe de altă parte, instituția a anunțat că, în zilele cu smog prea dens, va interzice folosirea șemineelor și a instalațiilor pentru arderea lemnului, iar amenda pentru nerespectarea acestei reguli a fost stabilită la 3.400 de dolari.

Guvernul a decretat, de asemenea, ca în zilele cu un grad ridicat de poluare să fie închisă încălzirea în clădirile publice, iar centralele și mașinile pe motorină nu au voie să funcționeze.

Cu ce se mai încălzesc grecii

Potrivit publicației Ekathimerini, se estimează că doar într-unul din trei apartamente din Grecia s-a decis să se pornească încălzirea centrală iarna aceasta și doar într-unul din cinci s-a cumpărat păcură, restul bazându-se pe gaze naturale.

Opțiunile variază și, potrivit ziariștilor eleni, cea mai populară pare a fi un panou de încălzire care costă între 50 și 130 de euro pentru sistemul de standard mediu și 200 de euro pentru cele mai avansate. Este o variantă destul de eficientă și consumă curent care costă aproximativ 2,5 – 3 euro pentru opt ore de funcționare.

Se mai cumpără radiatoare cu raze infraroșii, care sunt mai scumpe, în jur de 500 de euro.

Grecii sunt atrași și de încălzitoarele pe bază de kerosen, care costă 300-500 de euro, deși nu sunt multe centre de unde se poate cumpăra combustibil pentru alimentarea lor.

Consumatorii mai prietenoși cu mediul optează pentru încălzitoare pe baze de paleți de lemn, care costă între 600 și 2.500 de euro.

Alte variante sunt radiatoarele pe bază de petrol, aparatele de aer condiționat și lămpile pe bază de cuarț.

Tag Cloud