Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Sat09072024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Preturi Benzina Stiri Preturi Benzina Preturi Utilitati Cât (ne) costă contoarele "deștepte". Distribuitorii vor instala în 2015 sisteme inteligente de măsurare a consumului de curent electric pentru aproape 100.000 de clienți

Cât (ne) costă contoarele "deștepte". Distribuitorii vor instala în 2015 sisteme inteligente de măsurare a consumului de curent electric pentru aproape 100.000 de clienți

 

contor inteligent IIAutoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a avizat proiectele-pilot de implementare de sisteme de măsurare inteligentă a consumului de energie electrică elaborate de operatorii de distribuție CEZ, E.ON Energie, Enel Distribuție și Electrica Distribuție Transilvania Sud, proiectele celor patru companii prevăzând instalarea, anul acesta, de contoare inteligente pentru un număr total de 97.787 de clienți.

"Conform prevederilor Ordinului ANRE nr. 145/2014 privind implementarea sistemelor de măsurare inteligentă a energiei electrice, ANRE a avizat propunerile operatorilor de distribuţie a energiei electrice pentru implementarea sistemelor de măsurare inteligentă (SMI), care au respectat Criteriile pentru avizarea proiectelor pilot privind implementarea sistemelor de măsurare inteligentă a energiei electrice din Anexa nr. 3 a ordinului anterior menţionat", se arată într-un comunicat al ANRE.

Potrivit legislației în vigoare, distribuitorii de energie electrică din România au obligația ca, până în 2020, să instaleze sisteme inteligente de măsurare a energiei electrice pentru cel puțin 80% din clienții lor.

Din totalul de 97.787 de clienți pentru care cei patru distribuitori s-au angajat să instaleze anul acesta contoare inteligente, circa 93%, respectiv 90.694, sunt clienți casnici, iar restul – clienți noncasnici. De asemenea, aproape 80%, respectiv 77.832 dintre clienții pentru care se vor instala contoare inteligente în 2015, sunt din mediul urban, iar restul – din mediul rural.

Ordinul ANRE nr. 145/2014 prevede că proiectele-pilot de instalare de contoare inteligente trebuie implementare în zone urbane sau rurale cu "reţele electrice în stare bună sau recent retehnologizate".

contor inteligent

Peste 11.000 de clienți cu contoare inteligente în București

Astfel, Enel Distribuție are în plan instalarea de contoare inteligente în zonele București Est (11.392 de consumatori, din care 10.520 casnici și 872 noncasnici), Arad (3.103 clienți), Deva (2.713), Timișoara (4.145), Mamaia (1.951), Delta Dunării (3.356), Călărași (3.495) și Modelu (504).

Proiectul-pilot elaborat de CEZ prevede instalarea, anul acesta, de contoare inteligente pentru 19.009 consumatori din Craiova, din care 17.620 casnici și 1.389 noncasnici, precum și pentru 1.141 de consumatori din comuna Cârcea, din care 1039 casnici și 102 noncasnici.

E.ON Energie își propune instalarea de contoare inteligente pentru 10.795 de consumatori casnici și 775 noncasnici din orașele Onești, Buhuși, Comănești, Dărmănești, Moinești și Tîrgu Ocna, precum și pentru 11.193 de consumatori casnici și 474 noncasnici din comunele Agas, Andriesesti, Bogdana, Bogdan Voda, Borzesti, Buda (Blagesti), Poduri, Buruienis, Casin , Cernu, Chetris, Slobozia (Onesti), Dofteana, Dragugesti (Helegiu), Fantanele, Gioseni, Glodisoarele, Gura Vaii, Gura Vaii (Racova), Helegiu, Hemeiusi, Holt, Dumbrava (Itesti), Lapos, Lilieci (Bacau), Livezi, Luncani, Luizi-Calugara, Magura, Marcesti, Margineni, Mateiesti, Plopu (Darmanesti), Popeni, Poiana Sarata, Pralea, Prohozesti, Racova, Radeana, Rusi-Ciutea, Sanduleni, Saucesti, Scurta, Siretu (Letea Veche), Schineni (Saucesti), Stefan Voda, Târdenii Mari, Târgu Trotus, Tuta, Urechesti și Valea Budului.

În fine, Electrica Distribuție Transilvania Sud își propune instalarea de contoare inteligente pentru 22.405 de consumatori din Sfântu Gheorghe, județul Covasna, din care 20.839 casnici și 1.566 noncasnici, precum și pentru 642 de consumatori din comuna Stremț, județul Alba, din care 605 casnici și 37 noncasnici.

Contor inteligent III

Care sunt costurile

Proiectul-pilot al Electrica Distribuție Transilvania Sud pentru Sfântu Gheorghe, județul Covasna, prevede o investiție totală de 22.110.081 lei.

Din această sumă totală, 9,1 milioane lei reprezintă costurile achiziției a 20.839 de contoare monofazate, 3,071 milioane lei – costurile achiziției a 1.631 de contoare trifazate, 322.441 lei – costurile achiziției a 187 de contoare pentru balanță, 6,57 milioane lei – costurile achiziției și instalării subsistemelor de gestiune și transmitere a informațiilor din contoare, iar 3,038 milioane lei – costurile lucrărilor la rețeaua de distribuție a energiei electrice, necesare pentru instalarea sistemelor inteligente de măsurare a consumului.

Trăgând linie, costul unitar per client al proiectului de instalare de contoare inteligente în Sfântu Gheorghe, județul Covasna, este de 987 lei/client.

Pentru proiectul pilot din comuna Stremț, județul Alba, al Electrica Distribuție Transilvania Sud, costul unitar per client este cu peste 23% mai mare, fiind calculat de operatorul de distribuție la 1.220 lei/client. Investiția totală este de 783.135 lei.

Potrivit legislației în vigoare, costurile investițiilor operatorilor de distribuție în sisteme de măsurare inteligentă a consumului de energie electrică se includ în tarifele de distribuție percepute de aceștia și sunt suportate de consumatorii finali pe facturile lunare de electricitate.

În 2013, ANRE a plafonat la 8,5% rata de rentabilitate a distribuitorilor de electricitate, de la nivelul anterior de 10%, aceștia putând primi în plus 0,5 puncte procentuale doar pentru investiţiile în contoare inteligente şi doar dacă reduc consumul propriu tehnologic cu mai mult decât nivelul impus de ANRE. Contoarele inteligente contribuie în cea mai mare măsură la reducerea consumului propriu tehnologic, ridicat în special din cauza furturilor din reţele.

Ulterior, la finalul anului trecut, ANRE a redus rata reglementată a rentabilității companiilor de distribuție a energiei electrice de la 8,52% la 7,7%. În ianuarie anul acesta, Electrica SA și filialele sale au contestat în justiție această măsură, procesele fiind pe rol.

"Proiectele privind implementarea sistemelor de măsurare inteligentă trebuie să fie fezabile din punct de vedere tehnic, rezonabile din punct de vedere financiar şi să reflecte economii băneşti proporţionale cu valoarea investiţiilor în aceste sisteme", se afirmă în comunicatul ANRE.

Ce avantaje promit distribuitorii

Sistemele de măsurare inteligentă a energiei electrice sunt sisteme electronice care măsoară consumul de energie electrică, asigură transmiterea bidirecţională securizată a informaţiilor la clientul final și furnizează mai multe informaţii decât un contor convenţional, folosind forme de comunicare electronică.

Sistemele de măsurare inteligentă cuprind subsistemele de măsurare care conţin cel puţin contorul, transformatoarele de măsură şi echipamentele de securizare a accesului la contor, subsistemele de transmitere a informaţiilor și subsistemele de gestiune a informaţiilor din contoare.

Sistemele de măsurare inteligentă au funcţionalităţi obligatorii şi opţionale, definite în Anexa nr. 1 a Ordinului ANRE nr. 145/2014.

Distribuitorii promit că instalarea de contoare inteligente va facilita reducerea și optimizarea consumului și, în consecință, va duce la scăderea sumelor plătite de aceștia pe facturile lunare de curent electric.

Astfel, potrivit companiilor de distribuție, contoarele inteligente vor permite facturarea lunară în funcție de citirea la zi a contorului, ca va reda consumul real, fără a fi nevoie de ajustări și de procedurile complexe legate de estimarea consumurilor.

Va exista, în plus, posibilitatea de a se introduce tarife flexibile, configurabile la nivel de zi, săptămână, lună sau sezon. Și perioada de facturare va putea fi flexibilă, nu neapărat lunar sau la trei luni, așa cum este acum).

Un alt avantaj promis de distribuitori este reducerea timpului necesar schimbărilor contractuale (schimbare furnizor, conectări, deconectări, tarife, putere disponibilă, închidere sau transfer de contract etc), dat fiind că acestea vor putea fi realizate de la distanță de către centrul de contact.

În fine, distribuitorii promit zero greșeli în citirea contorului. Asta pentru că citirea se va face de la distanță direct din contor, reducându-se astfel plângerile și disputele.

De asemenea, contoarele inteligente înregistrează automat energia produsă de unitățile de generare distribuită instalate la client, pentru care acesta a decis să vândă în sistem energia pe care o produce în exces față de consumul propriu.

 

Tag Cloud