Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Wed09182024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Preturi Benzina Stiri Preturi Benzina Preturi Utilitati Continuă problemele în încălzirea centralizată: Termica Suceava, aflată în faliment, dă afară peste o treime din angajați

Continuă problemele în încălzirea centralizată: Termica Suceava, aflată în faliment, dă afară peste o treime din angajați

Calorifer Feisbuc

Termica SA, distributorul de energie termică din municipiul Suceava, societate aflată în faliment, va disponibiliza un număr de 94 de salariați dintr-un total de 267, potrivit programului de restructurare a societății, întocmit de conducerea companiei și aprobat de Consiliul Local Suceva.

Informația apare în nota de fundamentare a unui proiect de hotărâre de Guvern prin care se aprobă alocarea sumei necesare plății venitului lunar de completare pentru persoanele care vor fi disponibilizate de la Termica SA Suceava.

În document se arată că tendinţa generalizată de reducere a cererii de furnizare a acestui serviciu public, starea tehnică necorespunzătoare a infrastructurii aferente sistemului de termoficare, lipsa resurselor financiare pentru realizarea lucrărilor de conformare la cerinţele de mediu, precum şi creşterea preţurilor la combustibili au influenţat negativ situaţia financiară a societăţii Termica SA Suceava, cu implicaţii majore asupra activităţii acesteia.

"Prin planul de disponibilizare aprobat de Consiliul Local al Municipiului Suceava prin Hotărârea nr. 145/2015, a cărui punere în aplicare are ca obiectiv crearea premiselor pentru redresarea economică a Societăţii Termica SA Suceava şi pentru asigurarea funcţionalităţii serviciului de alimentare cu energie termică a populaţiei, se propune disponibilizarea unui număr de 94 salariaţi", se mai afirmă în nota de fundamentare.

Disponibilizările vor avea loc în doua etape, respectiv 60 de persoane în septembrie şi 34 în noiembrie. La finalul anului trecut, Termica Suceava avea 267 de salariați.

Anul acesta, pentru plata venitului lunar de completare cuvenit salariaților disponibilizați de la Termica SA Suceava, de la bugetul asigurărilor pentru șomaj se va aloca suma de 417.000 lei. Per total, în perioada 2015 – 2017, suma alocată în acest scop se va ridica la 2,584 milioane lei.

Termica SA Suceava a intrat oficial în faliment la finalul lunii iunie a acestui an. Societatea se afla în insolvență din iunie 2013. Datoriile totale ale Termica SA se ridicau, la data declanşării insolvenţei, la 45,9 milioane de lei, din care cea mai mare parte, 26 de milioane de lei, către furnizorul de cărbune Unicom Holding, dar acestea s¬-au dublat ulterior.

Debranșări și scumpiri masive

Potrivit Guvernului, criza financiară și economică a dus la reducerea cu 19,4% a numărului total de apartamente din România care se alimentează cu energie termică prin sisteme de încălzire centrală, de la 1.647.880 în 2008 la 1.327.608 în mai 2014, ceea ce înseamnă că 320.272 de familii s-au debranșat de la rețelele centralizate de încălzire în intervalul menționat.

Numărul mare de debranșări a dus la desființarea, în numeroase localități, a sistemelor centralizate de alimentare cu energie termică. Astfel, din 2009 până în 2013, numărul localităților cu sisteme de încălzire centrală a scăzut cu 35,5%, de la 121 la 78. Spre comparație, în 1997, 308 localități din România se încălzeau în sistem centralizat.

În România, vechimea în funcționare a instalațiilor de producere a energiei termice este, în proporție de peste 80%, mai mare de 30 de ani, unele instalații depășind 45 de ani, potrivit unui proiect de Strategie energetică a României de anul trecut.

În plus, prețul mediu de furnizare a energiei termice în sistem centralizat pentru populație, la nivel național, s-a majorat cu 44% în intervalul 2007 – 2013, de la 124,69 la 179,38 lei/gigacalorie iar cel pentru agenții economici – cu 27%, de la 188,20 la 239,72 lei/gigacalorie, potrivit datelor colectate și sintetizate de Consiliul Concurenței, primite de la companiile care administrează sistemele centralizate de încălzire.

Ponderea cheltuielilor cu energia termică în venitul mediu al unei gospodării ar putea depăşi pragul acceptat de 10%, putând ajunge până la 12% la nivel naţional şi chiar 14-15% în unele regiuni ale ţării, potrivit Consiliul Concurenţei.

Preţul energiei termice pentru populaţie sunt stabilite de către autoritatea locală respectivă. Cel mai redus preţ al energiei termice (între 86 lei şi 154 lei pe gigacalorie) a fost plătit, în 2013, de consumatorii casnici din Cernavodă, Arad, Vaslui, Tulcea şi Bacău. La polul opus se aflau locuitorii din Constanţa, Reşita, Brăila, Miercurea Ciuc şi Târgu Mureş, unde preţurile au fost cuprinse între 311 lei şi 387 lei pe gigacalorie.

"Sistemul de termoficare din România, ineficient, poluant, subfinanţat şi cu pierderi masive, poate fi îmbunătăţit prin măsuri precum reducerea monopolurilor locale, operarea privată sau public-privată a sistemelor centralizate şi asigurarea unui mediu concurenţial, recomandă Consiliul Concurenţei".

Tag Cloud