Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Wed06192024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Electricitate Stiri Electricitate Productie si Distributie Unele bănci centrale transformă bancnotele retrase din circulație în electricitate și căldură

Unele bănci centrale transformă bancnotele retrase din circulație în electricitate și căldură

hyperinflationÎn China, unii oameni "ard" bani pentru a-și "genera" fericire. Alții, însă, o fac la modul propriu, în scopul de a genera energie electrică. Ceea ce duce cu gândul la hiperinflația din Germania Republicii de la Weimar, cauzată de tipărirea necontrolată de bani de către Bundesbank, în cursul căreia ajunsese mai ieftin să te încălzești arzând în sobă bancnote masiv devalorizate decât să cumperi combustibil cu bancnotele respective.

În China zilelor noastre, cel puțin deocamdată, este vorba de cu totul altceva. O companie din Luoyang City, din provincia Henan din centrul Chinei, a atras recent atenția prin faptul că folosește bancnote uzate, retrase din circulație, pentru a alimenta orașul cu energie electrică, scrie agenția chineză de presă Xinhua.

Potrivit declarațiilor companiei, care este autorizată în acest sens de banca centrală a Chinei, o tonă de bancnote casate poate contribui la producerea a 660 KWh de electricitate, emițând, totodată, mai puțin CO2 în atmosferă decât cărbunele.

"Este o sursă eficientă de energie electrică. La cantitatea actuală de bancnote casate pe care o avem în stoc în Luoyang, compania poate genera anual 1,32 milioane KWh de electricitate, echivalentul arderii a 4.000 de tone de cărbune", a declarat un angajat al sucursalei locale a băncii centrale a Chinei.

Subiectul a generat discuții aprinse pe microblogurile chinezești, inclusiv ironii. "Se ard bani în Luoyang? Ce oraș bogat!", sună unul din comentarii.

Bancnotele devenite improprii pentru folosire sunt colectate de băncile chinezești și predate băncii centrale pentru distrugere. Ulterior, reziduurile rezultate sunt livrate unor companii special autorizate în acest sens, care la folosesc de cele mai multe ori pentru fabricarea de hârtie. Este însă primul caz consemnat în China de utilizare a bancnotelor retrase din circulație în producția de electricitate.

China bani electricitate

Ungaria are bancheri centrali generoși

Procedura este însă utilizată și în alte țări. În Marea Britanie, de exemplu, potrivit The Telegraph, jumătate din bancnotele distruse anual de către banca centrală sunt transformate în compost, care este ulterior vândut fermelor comerciale, pentru a fi utilizat ca îngrășământ, iar cealaltă jumătate este folosită pentru generarea de electricitate.

Crematoriul utilizat în acest scop se află într-o locație secretă și se presupune că este cel folosit și de către Fiscul britanic pentru a arde țigările de contrabandă confiscate. Banca centrală din Marea Britanie distruge anual în acest fel bancnote scoase din circulație cu valoare nominală de circa 12-13 miliarde de lire sterline.

Banca centrală a Ungariei se dovedește a fi și mai ingenioasă, și mai generoasă: oferă bancnotele uzate scoase din circulație organizațiilor de caritate, azilurilor de bătrâni, orfelinatelor, centrelor de îngrijire a persoanelor cu nevoi speciale și altor instituții similare, pentru a fi folosite la încălzirea acestora.

Banca oferă bancnotele uzate absolut pe gratis, nesolicitând nici măcar decontarea costurilor de transport. Singurele exigențe ale băncii sunt ca instituțiile beneficiare să dispună de condiții corespunzătoare de depozitare, bancnotele fiind foarte vulnerabile la umezeală, și să nu aibă datorii la stat.

Înainte de a fi donate, bancnotele sunt mărunțite și comprimate în blocuri compacte în centrul de cash management de maximă securitate al băncii centrale din Budapesta, pentru a putea fi utilizate în mod eficient la producerea de energie termică. Reprezentantul unui orfelinat care beneficiază de acest ajutor spune că, fără generozitatea băncii centrale, factura anuală la încălzire a instituției ar fi cu cel puțin 4.000 de dolari mai mare.

Acesta adaugă că durează cam o oră arderea de brichete din bancnote uzate în forinți reprezentând echivalentul a 400.000 de dolari.

Ungaria bani arsi

BNR reciclează bancnotele uzate în industria de mase plastice

România și-a înlocuit integral banii de hârtie cu bancnote din plastic începând cu anul 1999, astfel încât nu mai poate folosi bancnotele uzate scoase din circulație în scopuri "energetice".

În 2001, BNR inaugura cel mai mare centru de procesare şi distrugere automată a bancnotelor din Europa. Acum doi ani, potrivit Digi24, echipamentele au fost înlocuite cu unele şi mai performante.

Toţi banii de la băncile comerciale şi trezoreriile din ţară ajung la BNR sub formă de pacheţele de 100 de bucăţi într-un pachet mare de 1.000 de bucăţi. Odată ajunsă la această maşinărie de procesare a banilor, fiecare bancnotă este autentificată, verificată, numărată, iar dacă nu este conformă este distrusă.

Bancnotele neconforme sunt distruse prin tocare. Rezultatul - bucăţi de câţiva milimetri din plastic. Reziduurile sunt duse apoi la reciclat și folosite la fabricarea de produse de uz casnic din plastic.

Echipamentele automate fac acum treaba angajaţilor care luau la mână ban cu ban, până acum 13 ani. Erau aproape 200 de femei care numărau bani timp de 8 ore.

„Bancnotele bune se numărau, sa procesau, se adunau în fișicuri, se puneau benzi și totul se făcea cu mâna, iar cele deteriorate se ardeau”, spune Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, pentru Digi24.

Tag Cloud