Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri04192024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Explorare si Productie Gerhard Roiss (OMV): UE trebuie să aibă o poziție unitară în problema gazelor de șist

Gerhard Roiss (OMV): UE trebuie să aibă o poziție unitară în problema gazelor de șist

Gerhard Roiss OMV

Uniunea Europeană trebuie să aibă o poziție unitară în problema gazelor de șist, întrucât, în caz contrar, Europa riscă dezindustrializarea, a declarat CEO-ul OMV, Gerhard Roiss, într-un interviu pentru Financial Times.

Tehnologia avansată a fracturării hidraulice a formaţiunilor stâncoase solide a permis SUA să exploateze rezerve uriaşe de gaze, inaccesibile înainte, ceea ce a dus la scăderea preţurilor şi a dat posibilitatea companiilor să aibă acces la surse foarte ieftine de energie. Gazele de şist necesită utilizarea unei tehnici de forare neconvenţionale, denumită fracturare hidraulică, criticată de organizaţiile de protecţie a mediului pentru că, printre altele, poluează rezervele de apă.

Spre deosebire de SUA, Europa a fost mult mai reticentă în adoptarea noilor tehnologii, în câteva state, cum ar fi Franţa şi Bulgaria, impunându-se moratorii asupra exploatării gazelor de şist prin fracturare hidraulică. Metoda presupune pomparea la mare adâncime și cu mare presiune a milioane de litri de apă sărată, amestecată cu un „cocktail” de substanțe chimice, ce are ca efect sfărâmarea rocilor subterane și eliberarea gazului natural.

Astfel, companiile europene trebuie să plătească de patru ori mai mult pentru gaze decât firmele din SUA, scrie Financial Times.

Cer sprijinul autorităților europene

Gerhard Roiss a afirmat că opoziţia manifestată de opinia publică din Europa față de tehnologia fracturării hidraulice arată că este necesar sprijinul autorităților comunitare, pentru ca statele să fie „acoperite” din punct de vedere politic și, astfel, să își poată permite să cerceteze modalităţile de utilizare a acestei tehnologii.

„Avem nevoie de o poziţie europeană mai puternică şi nu de abordări diferite de la stat la stat. Nu acesta este drumul de urmat. Temerile publice sunt atât de mari încât fără un fel de <umbrelă> europeană va fi foarte greu pentru guverne să facă ceva în acest sector”, a explicat directorul general al OMV.

Eşecul exploatării de către Europa a gazelor de şist, a căror prezență este confirmată în cel puţin 15 ţări de pe continent, va pune companiile europene într-un dezavantaj concurenţial faţă de rivalele din Asia şi SUA, iar Europa se va confrunta cu pierderi de locuri de muncă şi investiţii, a avertizat Roiss.

„Oamenii nu realizează că se pierd locuri de muncă din cauza lipsei investiţiilor. Dezindustrializarea ar putea să nu fie vizibilă acum, dar atunci când va surveni, va fi prea târziu. Trebuie să ne amintim că economia Europei concurează cu China şi SUA. Trebuie să vedem imaginea de ansamblu, dincolo de discuţiile privind poluarea. Dar acest echilibru nu există, deoarece politicile noastre în Europa sunt pe termen prea scurt şi sunt prea populiste”, a mai spus Gerhard Roiss.

UE nu poate obliga statele membre să renunțe la interdicții

Comisarul european pentru energie, Gunther Oettinger, a declarat că UE lucrează la un set de recomandări în domeniul tehnic şi al mediului pe care statele membre le-ar putea impune companiilor din sectorul gazelor de şist, dar a precizat că UE nu poate forţa ţările membre să renunţe la interdicțiile asupra exploatării acestei resurse.

„Putem ajunge la un acord privind standardele, dar după aceea deciziile sunt la latitudinea statelor membre. Avem nevoie de acţiuni de pionierat şi de proiecte demonstrative, care ar trebui să ducă la un nivel mai ridicat de acceptare de către opinia publică a exploatării gazelor de şist”, a explicat Oettinger.

În ultimele luni, producătorii europeni au început să dezbată din ce în ce mai mult problema diferenţelor de preţ la energie între Europa şi SUA. Wolfgang Eder, şeful producătorului austriac de oţel Voestalpine, a declarat, pentru Financial Times, că producătorii europeni plătesc până la de patru ori mai mult pentru gaze şi cu 50% mai mult pentru electricitate decât rivalele din SUA.

Voestalpine intenţionează să deschidă în 2016 o unitate de producere a oţelului în America de Nord, pentru a beneficia de costurile mai scăzute de pe cealaltă parte a Atlanticului. Dacă diferenţa între preţul energiei din Europa şi SUA nu va scădea, Wolfgang Eder a declarat că se aşteaptă ca şi alte companii, mari consumatoare de energie, să urmeze exemplul Voestalpine.

Tag Cloud