Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri03292024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Batalia pe Resurse Reuters: Actualul CEO al OMV, Gerhard Roiss, ar putea rămâne în fruntea companiei austriece

Reuters: Actualul CEO al OMV, Gerhard Roiss, ar putea rămâne în fruntea companiei austriece

Roiss maraton

Actualul CEO al OMV, Gerhard Roiss, ar putea rămâne la conducerea companiei austriece și după iunie 2015, dată la care, potrivit deciziei acționarilor din octombrie anul trecut, ar trebui să plece din funcție.

Deocamdată nu a fost luată nici o decizie, au declarat surse apropiate situației, citate de Reuters, preluată de Rigzone.

Acționarii OMV au decis, în octombrie anul trecut, că CEO-ul Gerhard Roiss va părăsi conducerea companiei în iunie 2015, cu aproape doi ani înainte de terminarea mandatului său, în condițiile în care acționarii și investitorii puneau tot mai multă presiune pe OMV și se îndoiau de șansele de reușită ale ambițioaselor planuri de expansiune ale companiei, în special de cele de explorare și producție din Marea Nordului, iar grupul austriac întâmpina probleme în a-i convinge că poate face față în condițiile tot mai dificile de pe piețele internaționale de petrol și gaze.

Roiss și fostul șef al diviziei de gaze și electricitate a OMV, Hans Peter Floren, au intrat în conflict anul trecut. În cele din urmă, jobul lui Floren a fost desființat, după ce compania a decis comasarea diviziei de gaze și electricitate în cadrul segmentului downstream al OMV.

Conflictele de la nivelul top managementului au reverberat în mass media din Austria, spre nemulțumirea principalilor acționari ai OMV, statul austriac și IPIC, fondul suveran de investiții al emiratului arab Abu Dhabi.

Reuters scria, în decembrie 2014, că noul CEO al companiei austriece de petrol și gaze OMV ar putea fi mai degrabă un austriac cu conexiuni politice locale decât un expat expert în petrol și gaze, ceea ce este tipic pentru o țară unde, adesea, cele mai înalte funcții de conducere sunt acordate persoanelor apropiate de partidele aflate la putere.

Ulterior, luna trecută, publicația austriacă Format a publicat o listă scurtă de candidați la postul de CEO al OMV, întocmită de firma de headhunting Korn Ferry. Potrivit sursei citate, austriacul Bernhard Schmidt, un fost director de explorare și producție al companiei germane Wintershall, parte a grupului BASF, se afla în fruntea topului potențialilor înlocuitori ai lui Gerhard Roiss.

Aceeași publicație scria că printre persoanele luate în calcul pentru poziția de șef al diviziei de explorare și producție a OMV se află și "un candidat intern nenumit, care a primit note bune pentru restructurarea businessului Petrom".

Cu toate acestea, scrie acum Reuters, surse apropiate situație spun că, până la urmă, Gerhard Roiss și-ar putea păstra postul de CEO al OMV. "Ar fi periculos și iresponsabil să schimbi conducerea în mijlocul unei crize", ar fi declarat una din sursele Reuters. Altele au spus că, după plecarea lui Hans Peter Floren din companie, Roiss nu mai are motive să se grăbească să părăsească OMV.

Problema top managementului va fi discutată la o ședință a Consiliului de Supraveghere al OMV, programată pentru 18 martie, însă toate opțiunile sunt în continuare pe masă și nici o decizie nu a fost luată până acum", a declarat o sursă Reuters.

Președintele Consiliului de Supraveghere al OMV, Rudolf Kemler, a declarat publicației austriece Die Presse că "s-a încercat exercitarea de presiuni asupra Consiliului de Supraveghere pentru modificarea unor decizii deja luate" și a adăugat că, "în actuala sa componență", Consiliul de Supraveghere "nu va ceda comploturilor" din jurul numirii succesorului lui Gerhard Roiss.

Kemler este și șeful OIAG, holdingul prin care statul austriac controlează OMV. Procesul găsirii unui înlocuitor pentru Gerhard Roiss este îngreunat și complicat și de faptul că, luna trecută, guvernul de la Viena a luat o serie de decizii menite să întărească controlul și să sporească influența politică a executivului austriac asupra companiilor de stat din Austria, prin reformarea OIAG. Structura va fi transformată din societate comercială în agenție guvernamentală, i se vor reduce puterile, atribuțiile și autonomia și va trece în subordinea Ministerului de Finanțe de la Viena.

Kemler va părăsi postul de președinte al Consiliului de Supraveghere al OMV în octombrie anul acesta.

Tag Cloud