Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu04182024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Piete Internationale Rusia, ţara cu cea mai mare producţie de ţiţei din lume, aproape de recordul din perioada sovietică. Şi la gaze producţia e în creştere faţă de anul trecut

Rusia, ţara cu cea mai mare producţie de ţiţei din lume, aproape de recordul din perioada sovietică. Şi la gaze producţia e în creştere faţă de anul trecut

Rusia petrol

Producţia de ţiţei brut şi condensat a Rusiei a crescut la 10,43 milioane de barili pe zi în iulie, cu un procent mai mult decât în perioada similară din anul trecut, menţinându-se astfel aproape de recordul vremurilor post-sovietice stabilit chiar în luna iunie. Cel mai mult ţiţei s-a produs în URSS în anul 1987, când media zilnică a fost de 11,48 milioane de barili.

Jumătate din veniturile Rusiei provin din industria de petrol şi gaze. Astfel că preşedintele Vladimir Putin promovează scutirea de taxe pentru ţiţeiul extras din resursele offshore sau din cele cu permeabilitate redusă tocmai pentru a menţine producţia la peste 10 milioane de barili pe zi, ca urmare a sărăcirii zăcămintelor siberiene, cândva foarte bogate în petrol. Concret, Putin a semnat mai multe scutiri de taxe în acest sens, regim fiscal care va intra în vigoare din septembrie.

Exporturile de Å£iÅ£ei brut ÅŸi condensat au scăzut cu 1,7% la 4,97 milioane de barili pe zi în iulie faţă de luna precedentă, când producÅ£ia a fost mai mare cu 0,7% decât în iulie. Transporturile din Primorsk, cel mai mare port petrolier din Rusia, va fi pentru a treia lună consecutiv în august  mai mică de 1 milion de barili pe zi.

Producţia de gaze naturale a crescut cu 3,9% faţă de perioada similară a anului trecut la 1,5 miliarde de metri cubi pe zi. Gazprom şi-a sporit producţia cu un procent la 1,03 miliarde de metri cubi pe zi. Transporturile spre Europa şi Turcia au crescut cu 29% la 14 miliarde de metri cubi, a anunţat ieri Gazprom.

Tag Cloud