Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri06212024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Piete Internationale Google atrage investitori de calibru greu pentru exploatarea miniera a asteroizilor

Google atrage investitori de calibru greu pentru exploatarea miniera a asteroizilor

Google atrage investitori de calibru greu pentru exploatarea miniera a asteroizilor

Planetary Resources Inc, un proiect minier sustinut de Google care vizeaza exploatarea resurselor minerale ale asteroizilor de pe orbita Pamantului, sustine ca a reusit sa atraga mai multi miliardari de top dispusi sa investeasca in aceasta afacere si ca este pe cale sa incheie un acord de colaborare cu una din primele 10 companii miniere ale lumii, transmite Bloomberg.

„Am reusit sa atragem si alti miliardari in aceasta afacere, pe langa cei aflati pe lista pe care am publicat-o deja. Avem alaturi de noi multi oameni dedicati pe termen lung acestui proiect”, a declarat co-fondatorul Planetary Resources, Eric Anderson, fara sa-i nominalizeze pe noii investitori.

Planetary Resources a anuntat in aprilie ca, printre numele grele ale businessului mondial dispuse sa investeasca in proiectul minier se numara miliardarul Ross Perot Jr., CEO-ul Google Larry Page, presedintele Consiliului de Administratie al Google Eric Schmidt si fostul vicepresedinte al Goldman Sachs, John C. Whitehead.

Vor sa se listeze la bursa

Obiectivul companiei este acela de a extrage minerale in valoare de mii de miliarde de dolari, printre care metale din grupa platinei, utilizand dispozitive robotice care sa foreze in subsolul asteroizilor.

„Daca se vor tine punct cu punct de planurile lor, cred ca poate fi un proiect promitator pe termen lung. Mineralele de pe asteroizi pot fi identificate prin supraveghere orbitala. Intrebarea care se pune insa este daca se va dovedi in continuare a fi mai ieftin sa extragi cantitatile limitate de minerale care se afla pe Pamant, in comparatie cu costurile implicate de extractia de pe asteroizi”, a declarat Ben Taylor, cercetator in domeniul mediilor planetare la Universitatea din Surrey, Anglia.

Planetary Resources are la dispozitie finantare suficienta pentru cativa ani de operatiuni, inclusiv pentru lansarea primelor misiuni de prospectare si, totodata, ia in calcul listarea la bursa, pentru a atrage resurse financiare suplimentare, spune co-fondatorul companiei, Eric Anderson.

„Mi-ar placea foarte mult ca firma sa se listeze intr-o zi la bursa. Cred ca este foarte important ca publicul larg sa aiba sansa de a participa la acest proiect, insa pana atunci trebuie sa avem totul pus la punct. Mai intai trebuie sa lansam misiuni in spatiu”, adauga Anderson.

Primele prospectiuni – peste cinci ani

Planetary Resources intentioneaza sa lanseze o sonda telescopica spatiala pe orbita inferioara a Pamantului in interval de mai putin de doi ani, pentru a identifica acei asteroizi cu rezerve potentiale importante de metale si apa.

Compania planuieste sa demareze primele operatiuni de prospectare la fata locului in urmatorii cinci ani.

Potrivit Planetary Resources, depozitele de platina de pe Pamant isi au de fapt originea pe asteroizii care au intrat in coliziune cu planeta noastra. Un singur asteroid metalic, cu diametrul de 500 de metri, ar contine mai multa platina decat intreaga cantitate care a fost vreodata extrasa de pe Terra.

Pana in prezent, oamenii de stiinta au identificat un numar de 10.000 de asteroizi asa-zis „invecinati” cu Pamantul, iar pe circa 1.500 din acestia se poate ajunge la fel de usor ca pe Luna, din punct de vedere al energiei necesare deplasarii, se afirma pe site-ul Planetary Resources.

Planuri ambitioase

Compania a semnat, luna trecuta, un acord de parteneriat cu Virgin Galactic LLC, scopul fiind acela de a-si lansa sondele telescopice cu ajutorul vehiculelor spatiale ale Virgin. De asemenea, Planetary Resources spera sa semneze un acord cu o companie miniera majora in urmatoarele cateva luni.

„Suntem in negocieri cu o mare companie miniera, una din primele 10 ale lumi. Am ajuns deja la o intelegere preliminara, care le da dreptul de a investi alaturi de noi in proiect si de a participa la profiturile care vor fi generate de primele misiuni pe asteroizi”, a declarat Eric Anderson.

Printre planurile Planetary Resources se numara si identificarea de asteroizi bogati in apa, care ar putea fi utilizati de misiunile in Cosmos ale viitorului pentru realimentarea rachetelor si a altor vehicule spatiale.

Momentan suna a science fiction

„Parteneriatul cu o companie miniera le-ar fi de mare folos si le-ar da mult mai multa credibilitate in ceea ce priveste posibilitatea concreta de a demara activitatea”, spune Ben Taylor de la Universitatea din Surrey. „Dar trebuie sa fie foarte atenti, intrucat nu multe din tehnologiile care functioneaza pe Pamant pot fi transferate in spatiu la aceiasi parametri”.

Potrivit lui Anderson, Planetary Resources se raporteaza la industria miniera ca la un partener, nu ca la un competitor, intrucat intentioneaza sa isi limiteze expertiza la ceea ce tine de spatiul cosmic.

Compania a alcatuit o echipa de circa 40 de ingineri, care include si cativa veterani ai NASA, care lucreaza la dezvoltarea proiectului. Printre investitorii atrasi de Planetary Resources se mai numara Kavitark Ram Shriram, membru al board-ului Google, precum si fondatorul International Software Corp., Charles Simonyi.

De asemenea, regizorul si producatorul de film James Cameron a fost cooptat in postura de consultant, potrivit website-ului companiei.

„Suntem foarte constienti ca avem de a face cu un proiect pe termen foarte lung. Nu vom extrage de maine platina din asteroizi. Forajul minier pe asteroizi aduce mult cu a manca un dinozaur. Cum mananci un dinozaur? Bucatica cu bucatica. La fel procedam si noi”, conchide co-fondatorul Planetary Resources.

Tag Cloud