Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Mon12022024

Last updateThu, 28 Nov 2024 6pm

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Contabilitate si Fiscalitate BSOG, după discuțiile cu Ciucă și Ciolacu: Așteaptăm revizuirea taxei de solidaritate

BSOG, după discuțiile cu Ciucă și Ciolacu: Așteaptăm revizuirea taxei de solidaritate

Black Sea Oil&GAS (BSOG), principalul acționar al proiectului de Dezvoltare Gaze Naturale Midia (MGD), singura exploatare offshore de gaze nouă din Marea Neagră, așteaptă cu interes să continue colaborarea cu autoritățile române pentru “a revizui taxa de solidaritate” astfel ȋncât să asigure un tratament echitabil între toți jucătorii din industrie”. Declarația a fost făcută de CEO-ul BSOG, Mark Beacom, în urma întâlnirii avute luni cu premierul Nicolae Ciucă și liderul PSD, Marcel Ciolacu.

"Black Sea Oil & Gas (BSOG) s-a întâlnit ieri cu reprezentanții Guvernului României pentru a discuta ȋngrijorările companiei și ale acționarilor săi cu privire la climatul investițional ȋn sectorul energetic din România, în special impactul taxei de solidaritate”, a explicat Beacom.

Potrivit acestuia,din Regulamentul UE 2022/1854, reiese clar că taxa de solidaritate ar trebui implementată numai pe profiturile suplimentare, atunci când nu există deja implementate măsuri similare și trebuie să fie proporțională, să nu perturbe piața internă și să contribuie la creșterea autonomiei UE în domeniul energiei.

“Taxa de solidaritate a fost introdusă în România peste o serie de măsuri similare existente și - când este aplicată unor producători noi precum BSOG - se calculează pe toate profiturile realizate și nu pe profiturile suplimentare”, afirmă Beacom.

BSOG a început producția în proiectul MGD, în care a investit peste 400 milioane de dolari, pe 15 iunie 2022, contribuind astfel la independența energetică a României într-un moment critic, în care fluxurile de gaze rusești către Europa s-au diminuat considerabil.

Iar procentul de 60% al taxei de solidaritate (dublu față de cel minim prevăzut în regulamentul Uniunii Europene, de 33% și cel de-al treilea ca mărime din UE) pentru care a optat guvernul României, se aplică unei baze impozitare reprezentată de diferența dintre profitul impozabil pe 2022 și 2023 (fiind o măsură excepțională, se aplică doar până la 31 decembrie 2023) și 120% din profitul impozabil mediu realizat în perioada 2018-2021.

Numai că în această perioadă, BSOG nu numai că nu a înregistrat profit (nefiind declanșată producția), ci a raportat pierderi de aproximativ 245 milioane lei, din care jumătate, 128 milioane lei, în 2021.

Cu alte cuvinte, taxa de solidaritate de 60% ar trebui aplicată în cazul BSOG la întregul profit contabil raportat de companie în 2022.

CEO-ul companiei, deținute de fondul de investiții Carlyle și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), susține că “așteaptă cu interes să continue colaborarea cu autoritățile române pentru a revizui taxa de solidaritate astfel încât să asigure un tratament echitabil între toți jucătorii din industrie."

Profit.ro a anunțat la începutul lunii noiembrie că fondul de investiții Carlyle și BERD au solicitat instituțiilor abilitate din România crearea unei camere de date a proiectului de Dezvoltare Gaze Naturale Midia (MGD) și că OMV Petrom este interesată să o acceseze, vizând o potențială achiziționare a companiei.

Interesul pentru prima exploatare offshore nouă de gaze din Marea Neagră este unul extrem de ridicat, surse din piața energiei declarând pentru Profit.ro că 11 companii, printre care OMV Petrom, dar și Romgaz, au solicitat accesul în camera de date.

Taxa de solidaritate impusă de guvernul României ar putea afecta procesul de vânzare a companiei.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a precizat luni că reprezentanţii de la Black Sea Oil au dorit să discute cu el şi cu premierul Nicolae Ciucă despre nişte aspecte privind faptul că nu a avut activitate în 2021, însă taxa pentru solidaritate este stipulată în ordonanţa privind aceste măsuri, chiar dacă o companie nu are activitate în anul precedent.

„A fost o întâlnire informală, o discuţie deoarece exista o solicitare de a avea întâlnirea atât cu mine şi cu domnul prim-ministru. Am hotărât ca să facem această întâlnire împreună. Nu s-au cerut. S-au expus anumite motive, deoarece anul trecut (în 2021, de fapt - n.r.) nu au avut activitate, şi s-a ajuns la o abordare comună. Nu consider că nu se încadrează, că se încadrează. Este prins în lege, chiar dacă nu ai avut activitate anul trecut (în 2021, de fapt - n.r.). Este până la urmă o taxă pe o perioadă determinată, numai pentru doi ani de zile”, a explicat Marcel Ciolacu, la Parlament.

Presa kazahă susţine că şi Magzum Myrzagaliyev, şeful KMG, grupul care controlează Rompetrol Rafinare, a negociat la finalul lunii ianuarie la Bucureşti aplicarea taxei de solidaritate. Compania grupului kazah în România se află într-o situaţie similară celei a BSOG, în perioada 2018-2021 înregistrând pierderi, nu profituri, drept urmare procentul de 60% urmând a i se aplica întregului profit contabil pe 2022.

Tag Cloud