Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri04192024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Contabilitate si Fiscalitate Creșterea prețului internațional al petrolului a dublat profitul OMV Petrom din primul trimestru

Creșterea prețului internațional al petrolului a dublat profitul OMV Petrom din primul trimestru

Petrom rezultate

Majorarea cotațiilor internaționale ale petrolului cu 61,7% a condus la o dublare a profitului net OMV Petrom, de la 288 milioane lei în primul trimestru al anului trecut la 618 milioane lei în perioada similară a acestui an.

Cotațiile internaționale ale țițeiului Urals, de referință pentru piața autohtonă s-au majorat cu 61,7%, de la o medie de 32,29 dolari pe baril în primul trimestru al anului trecut, la 52,21 dolari pe baril în perioada similară a acestui an. Drept urmare și prețul mediu al țițeiului realizat la nivel de grup a crescut de la 26,69 dolari pe baril în primul trimestru al anului trecut la 45,09 dolari pe baril - media realizată în primele luni ale acestui an.

În ceea ce privește sectorul upstream, rezultatul din exploatare excluzând elementele speciale s-a îmbunătățit la 460 milioane lei, în principal datorita preturilor mai mari la țiței, costurilor de producție mai mici, efectului favorabil al cursului de schimb (aprecierea USD cu 4% fata de RON) și deprecierii mai mici, parțial contrabalansate de preturi mai mici la gaze naturale, volume mai mici de țiței și condensat și redevențe mai mari. Rezultatul din exploatare raportat pentru T1/17 a fost influențat de elementele speciale. Cheltuielile de explorare au scăzut la valoarea de 51 mil lei în T1/17, în special datorită faptului ca ajustarea de depreciere pentru studii și costuri asociate a fost mai mică decât ajustarea de depreciere pentru sondele din blocul Neptun din anul precedent.

Investițiile în activitățile Upstream au fost cu 54% sub nivelul din T1/16, mai ales datorita proiectului Neptun Deep (campania de foraj fiind finalizata în ianuarie 2016) și a finalizării unor proiecte de redezvoltare a zăcămintelor în decursul anului 2016. Investițiile în explorare au scăzut la 41 mil lei, ca urmare a finalizării activităților de foraj la blocul Neptun Deep în T1/16.

Costurile de productie in USD/bep la nivel de Grup au fost cu 13% mai mici decât în T1/16, în principal datorită abrogării impozitului pe construcții speciale, costurilor mai mici cu personalul și serviciile, precum și cursului de schimb favorabil, parțial contrabalansate de scăderea producției disponibile pentru vânzare. În România costurile de producție exprimate în dolari/baril ecgivalent petrolau scăzut cu 14% la 10,50 USD/bep, în timp ce exprimate în RON/baril s-au redus la 44,60 RON/bep, cu 11% sub nivelul din T1/16.

În ceea ce privește sectorul downstrem, rezultatul din exploatare raportat a fost de 322 mil lei, reflectând efecte pozitive din deținerea stocurilor în valoare de 17 milioane lei, datorită creșterii prețului la țiței. Rezultatul din perioada similară a anului trecut a fost afectat de elemente speciale nete în valoare de 118 milioane lei (determinate de hotărârile judecătoresti definitive de a reduce amenzile aplicate de Consiliul Concurentei in 2011) și de pierderi din deținerea stocurilor de 61 mil lei.

In T1/17, rezultatul din exploatare CCA excluzând elementele speciale din Downstream Oil a crescut cu 10% fata de T1/16, în special datorita optimizării performantei activității de rafinare.

Indicatorul marja de rafinare al OMV Petrom a scăzut ușor de la 8,06 USD/bbl in T1/16 la 7,58 USD/bbl in T1/17, ca urmare a costului mai ridicat cu țițeiul consumat, parțial compensat de marjele mai bune la produse. Rata de utilizare a rafinăriei a atins nivelul de 95%, cu un procent peste cea din perioada similară a anului trecut.

Deși volumul vânzărilor totale de produse rafinate a fost la un nivel similar, volumul vânzărilor cu amănuntul ale Grupului, reprezentând 51% din vânzările totale de produse rafinate, a crescut cu 4%, susținut de cererea îmbunătățită și de masurile de relaxare fiscală din România.

În Downstream Gas, rezultatul din exploatare excluzând elementele speciale a fost 32 milioane lei lei in T1/17, comparativ cu 47 mil lei în T1/16, reflectând îmbunătățirea generală a performantei operaționale, contrabalansată de efectul provizioanelor pentru creanțe neîncasate, de 7 milioane lei.

Tag Cloud