Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Mon10072024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Contabilitate si Fiscalitate Candidatul ecologist la președinție William Brânză vrea să stimuleze economia cu becuri ecologice și confundă offshore-ul fiscal cu cel extractiv

Candidatul ecologist la președinție William Brânză vrea să stimuleze economia cu becuri ecologice și confundă offshore-ul fiscal cu cel extractiv

Branza

William Brânză, reprezentant al Partidului Ecologist Român (PER), şi-a lansat, miercuri, candidatura pentru prezidenţiale, la un hotel din Bucureşti, în prezenta a o sută de persoane, care au scandat "Brânză, preşedinte!" şi l-au ascultat cântând pe interpretul de muzică populară Gheorghe Turda.

Brânză a vorbit, printre altele, despre ecologie şi despre un program naţional privind becurile ecologice, susţinând că ar trebui create locuri de muncă prin înfiinţarea în ţară a unor fabrici de becuri.

"Am lucrat la programul locuri de muncă pentru ecologie. Se pune tot mai corect problema locurilor de muncă. În ecologie putem oferi locuri de muncă. E normal să avem un program naţional în care să avem becuri ecologice şi economice. De ce trebuie să luăm becuri din China? De ce nu putem avea fabrici de becuri aici? Asta înseamnă locuri de muncă", a declarat Brânză.

În plus, candidatul PER confundă sensul fiscal al expresiei "offshore" (firmă înregistrată într-un așa-numit paradis fiscal, respectiv într-o o jurisdicție cu fiscalitate redusă și care permite păstrarea anonimatului acționarilor sau asociaților firmei) cu cel din industria de petrol și gaze (unde se referă la activități maritime de explorare și producție de hidrocarburi).

Astfel, într-o postare de pe site-ul PER, se afirmă: "O mega afacere păguboasă pentru țară a fost pusă la cale de candidatul și premierul Victor Ponta la Houston, unde s-a întâlnit cu șefii companiilor petroliere americane. În plin scandal Microsoft-offshore în România, Ponta a propus companiilor de petrol și gaze americane să exploateze resursele subsolului, dar și Marea Neagră, prin firme offshore".

"Victor Ponta s-a lăudat că ar fi fost "adoptat" de petroliștii americani. Asta după ce le-a propus să le dea resursele României, inclusiv Marea Neagră, "prin firme off-shore" (comunicatul Guvernului României)", se mai spune pe site-ul PER.

ÃŽn comunicatul Guvernului la care se face referire se afirmă că premierul "a prezentat deschiderile importante pentru noi investiÈ›ii în proiecte petroliere È™i de gaz din câmpuri mature, în operaÈ›iuni offshore în Marea Neagră". 

Confuzia pare cu atât mai bizară cu cât, potrivit CV-ului candidatului PER la președinție, acesta a activat, între 2004 și 2006, ca lector universitar la Universitatea de Petrol și Gaze din Ploiești. Însă CV-ul însuși este bizar sub acest aspect, întrucât în el se menționează că Brânză a fost lector la catedra de drept penal a respectivei universități, iar potrivit site-ului propriu, Universitatea de Petrol și Gaze din Ploiești nu dispune de o astfel de catedră

Pe același site, într-o altă postare, William Brânză susține organizarea pe 16 noiembrie a unui referendum privind exploatarea resurselor naționale.

"Propun un referendum cu următoarele întrebări: Sunteți de acord cu exploatarea gazelor de șist și a exploatărilor prin folosirea cianurii? Sunteți de acord cu redevențele mici stabilite acum de statul român pentru industria de petrol si gaze? Sunteți de acord ca acestea să fie mărite la plafonul maxim? Sunteți de acord cu crearea unei companii naționale care să dețină pachetul majoritar de 50,1 % în societățile care exploatează resursele României? Sunteți de acord ca societăților care exploatează resursele țării să li se impună depunerea unei taxe de mediu care să fie returnată dupa încheierea investiției fără prejudicii pentru mediu? ", scrie Brânză.

Tag Cloud